пʼятниця, 18 червня 2021 01:13

На дні озера знайшли кам'яні інструменти

На дні озера знайшли кам'яні інструменти
У США знайшли найдавніші обсидіанові інструменти. Фото: worldhistory.org

Дослідники виявили найстаріші обсидіанові знаряддя в США.

Археологи знайшли предмети віком 9 тис. років в озері Гурон, повідомляє Phys.org.

Обсидіан походить зі штату Орегон з 4 тис. км від озера.

"В цьому випадку ці крихітні обсидіанові артефакти розкривають соціальні зв'язки в Північній Америці. Вони походять з геологічного джерела в Орегоні", - сказав археолог Ешлі Лемке.

Обсидіан - вид вулканічного скла. Його використовували для виготовлення гострих інструментів.

"Це дуже маленькі частини, які можуть розповісти великі історії. Обсидіан з далекого заходу Сполучених Штатів рідко зустрічається на сході", - повідомив Лемке.

Знахідка в озері Гурон є частиною ширшого дослідження. Воно спрямоване на розуміння соціальної та економічної організації мисливців на північних оленів в кінці останнього льодовикового періоду. Рівень води тоді був нижче. Вчені виявили мисливські хатини, які тепер перебувають під водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли найдавнішу зброю на континенті

"Ця конкретна знахідка дійсно цікава, тому що вона показує, наскільки важлива підводна археологія. Збереження стародавніх підводних об'єктів не порівняти з такими ж на суші, і ці місця дають нам прекрасну можливість дізнатися більше про людей минулого", - говорить археолог.

Зараз ви читаєте новину «На дні озера знайшли кам'яні інструменти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі