понеділок, 12 березня 2018 04:20

Монгольські війська на завоювання Русі не мали часу

Монгольські війська на завоювання Русі не мали часу
Монгольська навала, малюнок. Фото: Вікіпедія

12 березня 1241 року монгольські війська на чолі з ханом Субедеєм штурмом оволоділи укріпленим Верецьким перевалом в Карпатах.

Монголи діяли за далекосяжним планом: в Євразії мав постати такий собі "Pax Mongolica" — "світ по-монгольськи". Іще 1235 року в місті Каракорум вожді монгольських племен на курултаї — вищому зібранні — прийняли рішення про похід до "останнього моря". Так заповідав засновник їхньої держави Чингізхан, який помер за вісім років до того. Вирішальний похід на Захід розпочався 1240 року. Армія хана Батия захопила решту руських князівств, повоювала Польщу та Угорщину й досягла Адріатики. 6 грудня 1240 року після тривалої облоги орда взяла штурмом Київ. Монгольське військо поділилося на дві армії — одна рушила на Володимир у Західній Волині, друга — південніше, на Галич. Обидва міста впали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахтем Сеїтаблаєв зніме фільм на основі повісті Івана Франка

Вже 2 січня 1241 року передові загони Батия були біля польського Сандомира. 9 квітня відбулася битва під Лігницею. Тобто з 6 грудня до 9 квітня татари здолали величезний шлях. Завойовувати Русь вони просто не мали часу. Татари приступом узяли кілька міст, (Ізяслав, Володимир, Галич) але завойовувати країну в широкому розумінні цього слова не стали. Через Галицьке князівство відкривався шлях до Угорщини. Однак по дорозі Батий не зміг взяти міцно укріплений Холм. Монголи намагались продертись через гори. Але галичани чинили запеклий опір. Саме перед Карпатами частина війська, перш ніж продовжити свій похід на захід, розділилася на дві групи. Частина на чолі з Байдаром і Орду виступила на завоювання Польщі, Сілезії і Моравії, розгромивши польсько-німецьке військо Генріха Благочестивого під Легніце. Основні ж сили - до 70 тис чоловік, які очолювали Батий, Кадан і сподвижник Чингісхана Субедай, здійснювали монгольське завоювання Угорщини аж до Адріатики. Батий без перешкод здолав карпатські перевали та вже на території Угорщини об'єднався з іншою частиною орди, яка встигла повернутися з Польщі та Чехії. Навесні 1242 року хан Батий, дізнавшись про смерть у Монголії великого хана Уґедея, повертає своє військо.

Засновник Монгольської імперії Чингізхан народився між 1152-м і 1167 роками в сім'ї Есуґей-багатура, хана невеликого монгольського племені. Справжнє його ім'я — Тенґрін Темуджин. Він рано лишився сиротою. Згодом у міжусобних війнах здобув славу вмілого та хороброго воїна. На курултаї 1206 року добився об'єднання монгольських племен й був проголошений "чингіз-ханом" — верховним володарем. Під його командуванням монголи завоювали Північний Китай та державу Хорезмшахів, до якої входила значна частина Центральної Азії. Степові орди спустошили також Північний Іран, Вірменію, Азербайджан, Грузію.

Зараз ви читаєте новину «Монгольські війська на завоювання Русі не мали часу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі