середа, 31 жовтня 2012 18:46

Меч китайського тирана продали $7,7 млн

Автор: Фото: Getty Images/Fotobank.ru
 

Старовинний меч імператора маньчжурської династії Цин Цяньлуна продали на пекінському аукціоні за 7,7 мільйона доларів США. Клинок був зроблений під особистим наглядом самого імператора, знаменитого тирана, в колекції якого було 90 таких мечів, що часто використовувалися в загарбницьких війнах.

Китайські збирачі старожитностей з нетерпінням чекали відкриття пекінського аукціону "Чжунго цзяде", який займає четверте місце в світі з продажу предметів мистецтва після Sotheby's і Christie's. На ньому на торги виставлялося кілька особливо цінних лотів часів правління шостого імператора маньчжурської династії Цин (1644-1911 роки) Цяньлуна, передає ІТАР-ТАРС.

Сенсацією стало виставлення на торги імператорського меча, одного з дев'яти десятків такого роду, зробленого під особистим наглядом самого імператора Цяньлуна, який правив Піднебесною протягом 59 років. Відомо, що клинок був проданий за 7,7 мільйона доларів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Револьвери Бонні і Клайда продали з аукціону

Більшість з цих мечів зберігається в музеї Гугун - комплексі зимових імператорських палаців у центрі Пекіна. Лише один, той, який і був проданий з молотка, належав приватній особі, прізвище якої залишилося невідомим.

До речі, настільки велика кількість особової холодної зброї у цинского імператора, швидше за все, не є випадковою. Це своєрідний символ епохи його правління, яке характеризується постійними загарбницькими походами. Жертвами цинської зброї стали Тибет, Джунгарія, Кашгарія, нинішній Синьцзян-Уйгурський автономний район. Китайські війська ходили воювати у М'янму і В'єтнам. Разом з тим Цяньлун, який вважав себе "освіченим монархом", почав так звану "літературну інквізицію". Заборонялися і знищувалися багато романів, новел та віршів. Цікаво, що саме ім'я імператора перекладається як "непохитне і славне".

Ще одним дорогоцінним лотом, запропонованим на аукціоні, стала статуя Будди, яка також належала імператору Цяньлун, маньчжурське ім'я якого звучало як Айсіньгеро Хун Лі. Будда пішов з молотка за 1,7 мільйона доларів США.

Зараз ви читаєте новину «Меч китайського тирана продали $7,7 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі