четвер, 04 червня 2020 10:11

Людей почали депортувати на схід

Людей почали депортувати на схід
У СРСР почалися депортації. Фото: АрміяInform

4 червня 1941 року в СРСР на схід виселили 60 тис. естонців і 35 тис. латишів та литовців за збирання колосків у полі.

Депортацію народів влада пояснювала "неблагонадійністю", превентивними заходами, участю у бандформуваннях, належністю до інститутів старого ладу. У цьому звинувачували жителів коаїн Балтії, Західної України, Білорусії та Молдови.

Напередодні Другої світової війни депортовували поляків, німців, корейців, іранців, курдів. Усього виселили понад 200 тис. людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із області примусово виселили плнад 7 тис. осіб

"Усі ешелони, на яких вивозили корейців, складалися з товарних вагонів. Один ешелон у середньому з 50-60 вагонів - людських і товарних. Тільки супровід - працівники органів НКВС і міліції - їхали у класних вагонах. У товарних вагонах не було жодного вікна, тільки двері. Коли вони зачинялися, у вагоні наставала непроглядна темрява. Та й іззовні ніхто не знав, що везуть, кого везуть у цих вагонах - худобу чи людей. І тому його так і прозвали "Чорна скриня", - пише Угай Дегук у своєму романі "Обручка".

Верховна Рада закликала міжнародну спільноту визнати геноцидом депортацію радянським режимом кримських татар 1944 року та засудити порушення Російською Федерацією як державою-агресором прав і свобод кримськотатарського народу.

Зараз ви читаєте новину «Людей почали депортувати на схід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі