четвер, 13 червня 2019 11:57

Із області примусово виселили більше 7 тис. осіб

Із області примусово виселили більше 7 тис. осіб
Агенти НКВД депортують населення з Бесарабії. Фото: Погляд

Населення Північної Буковини, Хотинщини та Акерманського повіту примусово вивезли до віддалених районів Радянського Союзу 13 червня 1941-го. Повній ліквідації підлягали люди, які не вважались носіями комуністичної ідеології - політики, економісти, священики, громадські активісти, підприємці.

Після приєднання до Радянської України Північної Буковини та Хотинщини - тепер Чернівецька область, стали насаджувати "комуністичний порядок". Розпочали масові репресії. Після ретельних чисток "класово-ворожих елементів" перед органами НКВД ставиться особливе завдання - вивезти неблагонадійні елементи за межі областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депортація кримськотатарського народу: Литва визнала злочин Росії

Операцію готували в умовах надзвичайної секретності. Коли прибули ешалони, представники сільської ради та військові обходили "неблагонадійні" будинки та давали 30 хв. на збори. Взяти дозволили тільки їжу та документи.

У ніч на 13 червня 1941-го товарними вагонами з Чернівецького вокзалу вивезли 7720 осіб - 2279 сімей.

Подібна акція проходила і в Акерманському повіті Бесарабії - тепер Одещина. Загалом у 29 ешалонах до віддалених районів СРСР вивезли 29 839 осіб.

2 серпня 1940-го Верховна Рада СРСР ухвалила закон про включення Північної Буковини, Хотинського, Акерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії до складу УРСР.

Інтерес Радянського союзу до Бесарабії був прописаний у німецько-радянському пакті Молотова - Ріббентропа від 23 серпня 1939-го. Таємний протокол до нього передбачав розподіл сфер впливу між Німеччиною та СРСР у Східній Європі.

Королівство Румунія захопило ці землі 1918-го. Більшовики окупацію не визнали. Після захоплення Буковини та Бессарабії радянськими військами Румунія не стала протестувати. Коронна рада Румунії вирішила поступитися територіальним претензіям більшовиків.

Зараз ви читаєте новину «Із області примусово виселили більше 7 тис. осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі