середа, 27 січня 2016 12:10

Львів - столиця ліхтарів
12

Фото: http://photo-lviv.in.ua/

Львів можна пов'зувати не лише з кавою, бруківкою та дощем, але й зі стильним освітленням, завяки якому він перетворюється на казку.

До часів австрійської влади у Львові не було ліхтарів. З'явилися вони з кінця XVIIIст, а вже у XIX ст. їх було безліч. Посудина наповнювалася оливою і кожного вечора ліхтарники, вилазячи по драбині вверх, запалювали гніт.

Були і ліхтарі, що заправлялися жиром. Львів'яни обережно обходили їх, боячись зіпсувати собі одяг. Після винаходу газової лампи в 1858 році, з'являється газове освітлення. Місто уклало угоду з німецьким товариством саксонського міста Дессау про будівництво газовні, з цього газу і освітлювали вулиці. Газові ліхтарі були з трубкою підведення газу та вентилем для перекривання доступу у плафон.

Найбільш визначні площі міста освітлювалися ліхтарями з трьома-п'ятьма плафонами. Для того, щоб карета чи віз не наїхали випадково на ліхтар, біля його основи кріпили чавунні обмежники.

Для того, щоб освітити місто 815-тьма ліхтарями, було прокладено 40 км чавунних газогонів. Використовували так звані сіточки Ауера, вони ж виконували роль ниток розжарювання.

Електричне освітлення з'явилося у Львові в 1952 році. В 1976 році багато газових освітлювачів міста було реконструктизовано на електричні. По сьогоднішній день Львів є таким романтичним і з особливим шармом завдяки його ліхтарям.

Зараз ви читаєте новину «Львів - столиця ліхтарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі