понеділок, 18 червня 2018 08:24

Козаки вирізали яничар за один день

Козаки вирізали яничар за один день
Картина "Штурм Азовської фортеці". Фото: https://topwar.ru

Фортеця Азов була заснована турками в ХVI ст. 18 червня 1637 року донські козаки разом із запорожцями захопили її.

Азов розташований на лівому березі ріки Дон, за 8 км від впадання її в море. Місто мало замкнутий фортечний мур, і складалося з трьох міст: власне Азов, Тапрагалов і Ташкалов. Фортечні стіни нараховували 11 башт, міста були розділені між собою стінами. Гарнізон фортеці складався з 4 тис. добірних яничарів. На озброєнні було 200 гармат різного калібру. Бойовими припасами і їжею фортеця була забезпечена більш ніж на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Корсунем козаки взяли в полон 200 польських офіцерів

21 квітня розпочалася облога міста. В поході брали участь 4,5 тис. донців і 1 тис. запорожців. Тривала облога дев'ять тижнів. 18 червня запорожці-підривники зробили пролом у фортечній стіні шириною близько 20 метрів. Після великого вибуху у пролом кинулися козаки, яничари зустріли їх стріляниною, зіштовхували зі стін, сипали в очі пісок, лили окріп і розплавлене олово. На вулицях всюди йшли бої. Ввесь гарнізон знищили. Звільнили 2 тис. православних полонених. Козаки втратили 1,1 тис., багатьої поранено. Здобич ділили порівну.

Після взяття Азова козакам відкривався вільний вихід в Азовське і Чорне моря. Фортеця була оголошена християнським вільним містом. Сюди пішли купці з Кафи, Керчі, Тамані. На 5 років Азов став козачим містом.

16 червня 1578 року у Львові стратили запорізького отамана і господаря Молдови 45-річного Івана Підкову. За це турецький султан подарував польському королю вино і мариновані лимони.

Зараз ви читаєте новину «Козаки вирізали яничар за один день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі