пʼятниця, 27 березня 2015 17:51

Костел кармеліток у Львові побудували за рекордні два роки - ретро фото
10

Костел Матері Божої Неустанної Помочі та св. Йосифа на Кастелівці, фото кін. XIX ст.
Фото: photo-lviv.in.ua
Будівля монастиря та костелу кармеліток босих з тильної сторони. Фото 1895 року
Вигляд костелу з вул. Кшижової (нині Ген.Чупринки). Фото 1895 року
Вигляд на храм від вул. Іссаковича (нин.Горбачевського). Кінець XIX ст.
Костел Матері Божої Неустанної Помочі та св. Йосифа на Кастелівці, поштівка кін. XIX ст.

5 вересня 1893 року, на Кастелівці, біля перетину вулиць Хрестової (пол.Кшижової, тепер Ген.Чупринки), Іссаковича (нині Горбачевського) та Городницької (нині Мельника), розпочали будівництво комплексу монастиря кармеліток босих з костелом.

Головна опікунка львівських кармеліток графиня Кароліна Рачинська офірувала величезну суму, понад 100 тисяч ринських злотих, на купівлю земельної ділянки та зведення комплексу костелу та монастиря. Ділянка була ретельно досліджена та визнана придатною до будівництва відомим архітектором, підприємцем і будівничим, майбутнім професором Політехнічної школи Іваном Левинським.

Фундаторка, що походила з баварської князівської родини Еттінген-Валлерштайн, звернулась до німецького архітектора з Кельна Франца Штатца, що спеціалізувався на сакральній архітектурі, та замовила йому проект нового монастиря і костелу у Львові. Вибір виявився досить вдалим. Ф. Штатц був відомим архітектором з європейським ім'ям, учнем і сином видатного архітектора Вінценца Штатца, керівника добудови Кельнського собору.

Цікавий факт – комплекс костелу та монастиря кармеліток босих у Львові – єдиний зразок творчості цього визнаного в Європі архітектора на теренах нинішньої України.

Загальний вигляд та оздоблення храму відображають особливість чернечого ордену. Кармелітки босі були орденом з досить суворими правилами та обітницями вбогого життя. У рекомендаціях Ф. Штатцу керівництво ордену писало, що "проект має бути не дуже дорогим і відрізнятись швидше охайністю, ніж надмірною і дорогою красою".

До місцевих умов проект пристосували архітектор Іван Левинський та архітектор ордену кармелітанок босих сестра Тереза, німкеня, яка добре розумілась в архітектурі і вже мала досвід в керівництві будовою монастиря у місті Ехт в Голландії.

5 вересня 1893 року львівський архієпископ Щенсний Моравський вмурував наріжний камінь споруди. За два роки фірма Івана Левинського закінчила основні роботи. 8 вересня 1895 р. єпископ Кароль Гриневіцький посвятив новозбудовані монастир та костел Матері Божої Неустанної Помочі та св. Йосифа.

Цегляний мур та брама головного входу з боку вул. Потоцького (тепер вул. Чупринки) були споруджені 1900 року.

Зараз ви читаєте новину «Костел кармеліток у Львові побудували за рекордні два роки - ретро фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі