вівторок, 11 липня 2017 04:20

Короля Англії Генріха VIII пережили дві дружини із шести

Короля Англії Генріха VIII пережили дві дружини із шести
Король Англії Генріх VIII Тюдор. фото: Вікіпедія

11 липня 1538 року Папа Римський Климент VII (1536–1605) відлучив від Церкви короля Англії Генріха VIII Тюдора (1491–1547). Той вимагав розлучення з Катериною Арагонською. Причина – жінка не могла народити йому спадкоємця. Мав коханку – придворну фрейліну Анну Болейн. Після відмови Папи король оголосив про припинення стосунків із Римом. Створив власну церкву – англіканську. Одружився з Анною. Через три роки запідозрив її у зраді й наказав стратити. Пізніше Генріх мав ще чотирьох дружин.

Генріх Тюдор посів англійський престол по смерті свого батька в 1509 році і того ж року одружився на Катерині Арагонській, дочці засновників Іспанії. Жоден із народжених нею синів не вижив і єдиною спадкоємицею Генріха була 13-річна принцеса Марія. Захопившись 18-літньою фрейліною королеви Анною Болейн, Генріх заявив, що Катерина не могла народити сина і шлюб недійсний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісний документ за підписом Річарда III виставлять на аукціоні в США

Катерина Арагонська ще у 1531 році була віддалена від двору, позбавлена бачитись з дочкою і померла в самотності в 1536 році. Анну Болейн звинуватили в подружній зраді заради одруження з новою фавориткою Джейн Сеймур, яка померла при пологах. Наступною була Анна Клевська, але шлюб із нею був розірваний. в 1540 році Генріх одружився на католичці Катерині Говард і став більш лояльним до католицької релігійної доктрини, запозичивши з неї в англіканство ряд обрядів. Однак і цей шлюб виявився невдалим - через два роки п'ята дружина була страчена після звинувачення у подружній зраді. Останньою дружиною була Катерина Парр (бл. 1512—1548), яка пережила короля.

Незадовго до своєї смерті 17 листопада 1558 року Марія із прізвиськом Кривава, призначила спадкоємицею дочку Анни Болейн Єлизавету. Через два місяці після смерті Марії I, 25-річна Єлизавета коронувалася у Вестмінстерському абатстві в Лондоні як королева Єлизавета I.

Зараз ви читаєте новину «Короля Англії Генріха VIII пережили дві дружини із шести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі