четвер, 18 липня 2013 15:52

Консультантом на зйомках "У джазі тільки дівчата" був справжній трансвестит
19

Фото: Фото: fresher.ru

У 1959 році чорно-біле кіно для американців було вже далекою історією, тому коли чергова комедія раптом вийшла в монохромі, у багатьох це викликало здивування.

Йдеться про відомий фільм "Деякі люблять гарячіше" (у радянському прокаті - "У джазі тільки дівчата"). За найбільш переконливою версії від кольорового варіанту довелося відмовитися, тому що в ньому загримовані під жінок обличчя головних героїв виглядали аж надто неприродно.

Насправді, це стилізація під кіно початку 20 століття: першоджерелом стала французька стрічка 35-го року "Фанфари любові", потім був однойменний німецький ремейк 51-го. За 8 років пригодницько-романтична історія двох музикантів, які переодяглися в дамські наряди, щоб гастролювати з жіночим оркестром, потрапила на американську землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вів'єн Лі навіть після розлучення вважала себе дружиною Лоуренса Олів'є

Оригінальна назва фільму - "Деякі люблять гарячіше" - цитата з дитячої пісеньки "Гаряча вівсянка з горохом" Повна цитата: "Хтось любить гарячіше, хтось - холодну, хтось - дев'ятиденну в горщику". Фраза також використовується в одному з діалогів, коли на зауваження "Джуніора", що той віддає перевагу класиці, ніж гарячому джазу, героїня Мерилін Монро заперечує: "Деякі люблять гарячіше". Робоча назва картини було "Не сьогодні, Джозефіна".

Актори Тоні Кьортіс та Джек Леммон з легкістю увійшли в образ Дафни і Жозефіни. Одного разу (прямо в костюмах джазісток) вони вирушили до сусіднього кінопавильйон, зайшли в дамську кімнату і, спокійно сівши перед дзеркалом, почали фарбувати губи. Танцівниці, які проходили повз, ні на секунду не запідозривши щось недобре, навіть поцікавилися, де "дівчатка" знімаються.

В якості консультанта для головних акторів запросили справжнього трансвестита з Берліна. Після першого дня занять він сказав: "Кьортіс відмінно справляється, а Леммон просто неможливий, у нього нічого не вийде, він весь час відмовляється робити те, що я йому наказую". На що артист так пояснив свою політику: "Я не хочу переконливого перевтілення в жінку, ми повинні зображати двох мужиків, яким незатишно в жіночій сукні". Режисер підтримав лінію Леммона, чим явно був незадоволений трансвестит.

Кіноляпи

Багато діалогів Мерилін могла прочитати тільки дивлячись на текст - наприклад, в сцені прощальної телефонної розмови Монро з Кьортісом видно, як її очі бігають по рядках.

У сцені, де Дафна танцює танго з Філдінгом і той каже "ти знову ведеш", насправді, веде якраз Філдінг, а Дафна знаходиться в позиції пані (партнер лівою рукою тримає праву руку партнерки, його права рука - на її талії, а її ліва рука - у нього на плечі). Це помітно також і за парами, які танцюють на задньому плані в правильній позиції. Тому після зауваження Філдінга вони стають саме в "неправильну" позицію.

Альтернативні варіанти

Режисер фільму Біллі Уайлдер хотів, щоб роль Джеррі / Дафни зіграв Френк Сінатра. Його вибір на роль Душечки - не Мерилін Монро, а актриса Мітці Гейнор.

Після перегляду продюсери сказали режисерові, що він повинен все переробити, показавши більше Мерилін.

Вони також заявили: "Хороша комедія не може йти довше, ніж півтори години!". Уайлдер пообіцяв внести необхідні зміни, насправді вирізавши лише одну сцену секунд на п'ятнадцять, а все інше залишив у початковому вигляді.

Цікаві факти

Мерилін Монро була недисциплінованою. Через неї Кьортісу довелося протягом 42-х дублів надкусувати ніжку курчати, бо зірка не могла правильно зіграти сцену. Через це ж 47 дублів чоловіки стояли на високих підборах, обливаючись потом під шовковими панчохами і накладними бюстами.

Але їй пробачили все - багатогодинні запізнення на майданчик, небажання виходити з гримерки. Режисер потім скаже: "Як актриса з гострим почуттям комічного діалогу вона була просто геніальна".

Мерилін Монро була вагітна під час зйомок, у результаті чого виглядала помітно товстішою, ніж зазвичай. Для виробництва фотоматеріалів про фільм використовувалися тіла дублерш, до яких згодом монтували голову Монро.

На одному з попередніх переглядів в сцені, коли Джек Леммон оголошує про свої заручини, аудиторія сміялася так сильно, що кілька рядків діалогу неможливо було розібрати. Згодом сцену перезняли з більш тривалими паузами і з додаванням гри на маракасах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мерилін Монро задушив Боббі Кеннеді?

Цікаво, що єдиний "Оскар" картині, яка була визнана і глядачами (у прокаті США бюджет у розмірі 2,5 млн. був перевершений більш, ніж у сім разів), і критиками (за опитуванням Американського кіноінституту в 2001 році, вона взагалі названа кращою комедією за всю історію), дістався лише за костюми в чорно-білому фільмі. Але все пояснюється дуже просто - того року на кіноолімпі царював біблійний суперколосс "Бен Гур", який відхопив рекордну кількість призів (11).

Зараз ви читаєте новину «Консультантом на зйомках "У джазі тільки дівчата" був справжній трансвестит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі