четвер, 08 серпня 2019 12:31

Колишній російський слідчий намагається порушити справу проти Сталіна

Колишній російський слідчий намагається порушити справу проти Сталіна
У Росії вперше хочуть засудити Сталіна. Фото: Regnum

Колишній співробітник Генпрокуратури РФ Ігор Степанов домагається відкриття кримінальної справи щодо радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Степанов звернувся до Генпрокуратури та Слідчого комітету Росії з проханням дати правову оцінку репресій, повідомляє "Коммерсант".

Він посилається на наказ НКВС від 30 липня 1937 року "Про операцію з репресування колишніх куркулів, кримінальників та інших антирадянських елементів", який підписав Сталін.

Слідчий комітет направив звернення до свого Головного слідчого управління у Москві.

"Більше звісток звідти не було", - сказав Степанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виставці показали рідкісні фотографії репресованих селян

Генпрокуратура переслала заяву до Іванівської області. Там не знайшли підстав для процесуальної перевірки. Степанов оскаржив відмову прокуратури у Конституційному суді. Сказав, що готовий дійти до Європейського суду з прав людини.

Звернення Степанова є першим подібним випадком у російській практиці. Дії Сталіна там офіційно незасуджені.

У Галузевому державному архіві Служби безпеки України знайшли невідомі фотографії організаторів Голодомору 1932-33-х. Усі вони зроблені у Києві та датуються 1934-1936-ми.

Зараз ви читаєте новину «Колишній російський слідчий намагається порушити справу проти Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі