неділя, 03 травня 2020 08:20

Кінний трамвай обслуговували позмінно 75 тварин

Кінний трамвай обслуговували позмінно 75 тварин
У Львові запрацював перший в Україні кінний трамвай. Автор: Музей історії фотографії у Львові

У Львові 3 травня 1880-го запрацював перший в Україні кінний трамвай. Раніше місцеві користувалися два- та чотиримісними каретами, бідніші – возами.

"Наше місто матиме кінну залізницю на зразок інших столиць і отримає новий, недорогий і вигідний засіб комунікації", – пише Gazeta Lwowska. Львів перебуває у складі Австро-Угорської імперії. Тут живуть майже 100 тис. осіб. Розвиток міста потребує громадського транспорту. Перший маршрут у 5 зупинок був завдовжки 3,8 км. Лінія з'єднала залізничний вокзал із центром. По буднях на ньому курсували 8 вагонів. У вагони запрягали позмінно 75 коней.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Києва привезли нові трамвайні вагони

Працівники одягнуті в новеньку уніформу та кашкети з пурпуровими вставками. Уся служба складається з місцевих. А коней привезли з Мостиськ і Бердичева. Улітку колію продовжують до головного вокзалу. Графік руху трамваїв підлаштовують під розклад прибуття потягів – щоб гості міста завжди могли застати вагон напоготові. Дорога від однієї кінцевої зупинки до іншої займає 30 хв. Майже півмільйона осіб перевіз кінний трамвай у Львові лише за перший рік роботи. Кінний трамвай ліквідовують наприкінці 1908-го, по місту починає їздити електричний трамвай.

Перші трамвайні вагони з електродвигунами прибули до Києва 2 травня 1892-го. Побудували їх брати Струве на фабриці у Москві за американськими кресленнями.

Зараз ви читаєте новину «Кінний трамвай обслуговували позмінно 75 тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі