пʼятниця, 11 грудня 2020 12:34

Яким побачив Київ за гетьманування Хмельницького голландський художник
6

Яким був Київ 1651 року
Фото: Крізь віки. Київ в образотворчому мистецтві 2016
Яким був Київ 1651 року
Яким був Київ 1651 року
Яким був Київ 1651 року
Яким був Київ 1651 року

Показали малюнки Києва, створені 1651 року голландським художником Абрагамом ван Вестерфельдом. Чоловік перебував у місті разом із військом литовського гетьмана Януша Радзивілла, що зайняло Київ у період битви Богдана Хмельницького та козаків із поляками під Берестечком.

"Твори охоплюють досить широке коло явищ, у яких відбилося неупереджене зацікавлення спостережливого мандрівника. Саме йому історія завдячує найдавнішим достовірним зображенням Золотих воріт, першою реалістичною панорамою Києва з боку Оболоні, виглядом Софійського собору до перебудови, зниклих на сьогодні давніх споруд.

Неповторної привабливості малюнкам надають жанрові мотиви і сцени: художник зображував то прялю з кужелем, то жебраків, то стрільців з лука, то просто зацікавлених перехожих, що оглядають старожитності, а то й цілі батальні епізоди. Хоч Абрагам ван Вестерфельд і прийшов із ворожим киянам військом, малюнки його сповнені гуманізму й непідробного, щирого захоплення, бажання розповісти якомога більше, зафіксувати архітектурні пам′ятки або руїни найвизначніших старовинних храмів і споруд, відобразити величну панораму Києва", - наводить у Facebook цитату з видання "Крізь віки. Київ в образотворчому мистецтві" Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека ім. Володимира Заболотного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали рідкісну Біблію у гравюрах XVI ст.

Нещодавно 213 середньовічних манускриптів і книг оцифрували і виклали у вільний доступ працівники Королівської бібліотеки Бельгії.

Герцоги Бургундські збирали їх у власну колекцію з XIV ст. Рукописи являють собою релігійні тексти, лицарські та любовні романи, історичні хроніки. У них присутні ілюстрації.

Зараз ви читаєте новину «Яким побачив Київ за гетьманування Хмельницького голландський художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі