понеділок, 25 грудня 2017 03:28

Як знищували євреїв Галичини - вийшла книга спогадів свідка Голокосту

Як знищували євреїв Галичини - вийшла книга спогадів свідка Голокосту
"Забуті могили" розповідають про Голокост на Галичині. Фото: 112

Книгу спогадів Мікаеля Гауптмана "Забуті могили" видав Український центр вивчення історії Голокосту.

Автор розповідає історію загибелі єврейських громад в галицьких поселеннях Східниці та Уричі влітку 1941 року, повідомляє jewishnews.com.

Мікаель Гауптман пережив Голокост. Втратив чотирьох сестер, двох племінниць і інших родичів. Він бачив, як вбивали його сусідів і знайомих. Його дивувало, як люди зраджували і співпрацювали з нацистами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний спектакль про українського наглядача в фашистських таборах знову показали у Києві

Гауптман також розповідає про офіцера СС Пітері Ніколаас Ментене, що був одним з організаторів вбивств в Уричі і сусідніх селах Підгорци і Сопіт. Після війни він продовжував спокійно жити в своєму особняку. Був мільйонером і колекціонером творів мистецтв. В 1980 році його засудили до десяти років ув'язнення. Гауптман зустрівся з ним в залі суду. Через 5 років Ментена звільнили за станом здоров'я.

Мікаель Гауптман помер в 1990 році. Залишив після себе спогади.

У Національному заповіднику Бабин Яр у Києві встановили надгробні пам'ятники, які були скинуті в яр після знищення єврейського кладовища.

Зараз ви читаєте новину «Як знищували євреїв Галичини - вийшла книга спогадів свідка Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі