понеділок, 21 липня 2014 12:30

Ікона Божої Матері з'явилася після підкорення Казані Іваном Грозним 435 років тому
5

Фото: pravoslavie.ru

435 років тому цього дня в Казані виявили явище ікони Пресвятої Богородиці, що стала на Русі однією з найбільш шанованих. 

Святкування явища ікони Божої Матері в Казані має своїм початком чудесне явище ікони в Казані 21 липня 1579 року.

Історія оповідає, що через деякий час після підкорення Казані молодим царем Іваном Грозним, магометани стали чинити сильний опір.

Пожежа 1579 року, яка винищила половину Казанського кремля і прилеглу частину міста, вони розцінили як гнів "російського Бога". Саме в цей час для зміцнення Православ'я в Казані явилась ​​милість Божа через чудове набуття ікони Богоматері, що отримала з цієї нагоди найменування Казанської.

Незабаром місто після пожежі почало вставати з руїн. Разом з іншими погорільцями, недалеко від місця початку пожежі будував будинок стрілець Данило Онучин. Його дев'ятирічній дочці Матроні явилася уві сні Божа Матір і повеліла дістати Її ікону, зариту в землі ще за панування мусульман таємними сповідниками Православ'я. На слова дівчинки не звернули уваги.

Нарешті, Матрона зі своєю матір'ю стали копати у вказаному місці і знайшли святу ікону. На місце чудесного набуття прибув на чолі духовенства архієпископ Єремія і переніс святий образ у храм в ім'я святителя Миколая, звідки, після молебню, перенесли його з Хресним ходом в Благовіщенський собор - перший православний храм міста Казані, споруджений Іваном Грозним.

Під час ходи отримали зцілення два сліпця - Йосип і Микита. Список з ікони, явленої в Казані, виклад обставин її набуття та опис чудес послали в 1579 році в Москву. Цар Іван Грозний наказав влаштувати на місці явлення храм на честь Казанської ікони Божої Матері, де і помістили святу ікону, і заснувати жіночий монастир.

Зараз ви читаєте новину «Ікона Божої Матері з'явилася після підкорення Казані Іваном Грозним 435 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі