понеділок, 13 листопада 2017 18:19

"Графіку в бункерах УПА" видали в США
7

Гравюри з каталогу "Графіка в бункерах УПА"
Фото: uamodna.com
Гравюри з каталогу "Графіка в бункерах УПА"
Гравюри з каталогу "Графіка в бункерах УПА"
Гравюри з каталогу "Графіка в бункерах УПА"
Гравюри з каталогу "Графіка в бункерах УПА"

13 листопада (25 листопада за новим стилем) 1905 року у с. Дюксин, Костопільського району, Рівненської обл. народився художник-графік Ніл Хасевич.

Він навчався у духовній семінарії. Брав уроки в іконописній майстерні. У 14 років Хасевич із матір'ю потрапив під потяг. Мати загинула, а сам він втратив ногу. Сам собі виготовив протез із дерева.

Хасевич екстерном здав іспит і отримав атестат рівенської гімназії. Гроші, які французька компанія виплатила йому за нещасний випадок Хасивич витратив на навчання у Варшавській академії мистецтв. Закінчив графічний факультет. Вивчав живопис у професорів Мілоша та Мечислава Катарбінських. В академії разом із українськими студентами заснував товариство "Спокій". Дипломну роботу захистив на темі "Святий Володимир".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художнику Нілу Хасевичу виготовили зуби з радянських рублів

З початком Другої світової війни повернувся до свого села. У 1935 році вступає до Волинського Українського об'єднання. Був особисто знайомий зі Степаном Бандерою та керівниками націоналістичного руху.

У квітні 1943 року долучився до роботи у підпіллі. Ілюструє сатиричні часописи "Українсьий перець" та "Хрін". Створює листівки, плакати, карикатури. Користується псевдонімами Бей-Зот, Левко, Рибалка, 333, Старий, Джміль. В окупованому нацистами Львові у 1942—1943 рр. проходила виставка українських художників, на якій Ніл Хасевич експонував роботу патріотичної тематики "Спіть, хлопці, спіть".

Його малюнки видають у США в часописі "Графіка в бункерах УПА". Їх отримали делегати ООН, іноземні посольства та політики. У 1951 році у Москві наказують знищити Ніла Хасевича.

Для розшуку художника створили міжобласну групу. Її очолив капітан держбезпеки Борис Стекляр. В одному з бункерів знайшли зашифровані документи. Розшифрували їх і прочитали: "Заготували для Вас 5 кілограмів паперу, вишневе дерево (для виготовлення друкарських кліше - Gazeta.ua)". На шифровці була адреса села Сухівці Рівенського району Рівенської області.

4 березня 1952 року село оточили. Криївку Хасевича знайшли на селянському дворі. Вхід містився у клуні під дровами. Військові кинули в бункер гранату. Ніл Хасевич загинув разом із двома охоронцями.

Стали відомі імена співучасників чекістсько-військової операції, під час якої 1952-го року загинув художник, воїн УПА Ніл Хасевич. Це співробітники МГК СРСР капітан Михайло Маркелов, старший лейтенант Михайло Мудрицький і капітан Борис Стекляр.

Зараз ви читаєте новину «"Графіку в бункерах УПА" видали в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі