четвер, 21 лютого 2019 13:21

Говорив правду про Голодомор: столичний провулок перейменують на честь британського журналіста

Говорив правду про Голодомор: столичний провулок перейменують на честь британського журналіста
Провулок у Шевченківському районі назвуть на честь Гарета Джонса. Фото: "Листи до приятелів"

Київська комісія з питань найменувань одноголосно підтримала пропозицію назвати новий провулок в Шевченківському районі на честь британського журналіста Гарета Джонса.

Гарет Джонс приїхав у 1933-му році в УРСР і писав про Голодомор у британській, німецькій та американській пресі, повідомляє "Рубрика".

Ініціатором такого найменування стали творча група фільму "Гарет Джонс" та Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Провулок розташований неподалік від Інституту і телевізійної вежі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про Голодомор показали на Берлінському кінофестивалі

"Я пройшов через безліч сіл і дванадцять колгоспів. Скрізь я чув плач: "У нас немає хліба. Ми помираємо!". "Передайте в Англію, що ми пухнемо від голоду". У кожному селі я отримував однакову інформацію, що багато людей помирають від голоду і що четверта-п'ята частина худоби загинула", – писав Джонс в одній зі статтей.

Публікації Гарета Джонса намагались знецінити і спростувати іноземні журналісти, лояльні до Радянської влади, зокрема пулітцерівський лауреат Волтер Дюранті.

Джонса вбили в Манчжурії у 1935 році за нез'ясованих обставин. Встановлені факти дають підстави стверджувати, що до його смерті причетні радянські спецслужби.

Архітектори виклали у мережу проект будівництва другої частини Меморіалу Голодомору у Києві, яке триватиме кілька років. Друга частина музею буде продовженням першої - автори ніби "зіллють" Меморіал зі схилами Дніпра в єдине ціле.

Зараз ви читаєте новину «Говорив правду про Голодомор: столичний провулок перейменують на честь британського журналіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі