вівторок, 02 січня 2018 12:41

"Горпинки", "яєчня" та "лопатки" - відкрили виставку українських паперових грошей часів революції
9

100 карбованців і 500 гривень УНР називали "горпинками" через портрет жінки, що уособлювала Україну
Фото: ВВС
Марки-монети УНР
Перша банкнота УНР
Надруковані у Берліні 2 гривні УНР 1918 року
Місцеві гроші Нової Ушиці

У Національному музеї історії України в Києві відкрили виставку паперових грошей України часів революції 1917-1921 років.

1 січня 1918 року Центральна Рада УНР схвалила випуск першої української банкноти номіналом 100 карбованців, повідомляє ВВС.

На ній містилися написи українською, російською, польською та на ідиші. За жовтий колір 100 карбованців називали "яєшнею".

Замість монет уряд УНР друкував марки з номіналом у шагах.

"Тогочасна українська влада не мала можливості карбувати монети, тому була вимушена їх чимось замінювати - випустила паперові шаги.

У держави не було золотого запасу. Дослідники сходяться на тому, що без золотого запасу дуже важко запровадити надійну валюту. Україна зіштовхнулась з цією проблемою у 1917-1920 роках", - розповідає завідувач відділу історії України ХХ століття Олександр Іщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя на Волині 100 років тому - добірка фото

Українські банкноти часто фальшували. Найлегше було підробити шаги, 100 карбованців 1917 року, 25 і 50 карбованців 1918 року. Вони не мали водяних знаків.

"Рідкісна марка у 30 шагів. Дуже рідкісна - перша банкнота 100 карбованців 1917-го, а також 25 карбованців 1919 року. Вони часто бувають у поганому стані, бо був неякісний друк і папір", - каже науковий працівник Андрій Бойко-Гагарін.

У радянські часи за зберігання українських банкнот могли засудити, як за антирадянську агітацію.

"Фактично, стимулювалось знищення цих матеріалів. У такий спосіб влада намагалась знищити пам'ять українського народу про те, що він колись мав незалежну державу з власною грошовою системою", - каже Іщук.

В інтернеті опублікували відео зустрічі головного отамана військ та флоту УНР Симона Петлюри та глави Польщі Юзефа Пілсудського.

Зараз ви читаєте новину «"Горпинки", "яєчня" та "лопатки" - відкрили виставку українських паперових грошей часів революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі