четвер, 03 вересня 2020 08:20

Головне американське місто виникло завдяки англійцю

Головне американське місто виникло завдяки англійцю
Генрі Гудзон обстежив узбережжя Північної Америки. Картина Джона Кольера "Остання мандрівка Генрі Гудзона"

Англійський мореплавець Генрі Гудзон 3 вересня 1609-го відкрив гавань, навколо якої згодом виникло місто Нью-Йорк.

Навесні 1609 року Генрі Гудзон на трищогловому кораблі "Півмісяць", що належав голландській Ост-Індській компанії, залишив Амстердам у Нідерландах. Вирушив на пошуки північно-західного проходу з Атлантичного в Тихий океан. Того ж року досяг Східного узбережжя Північної Америки, відкривши острів Манхеттен. Пройшовши по річці, що згодом отримала його ім`я, до точки, де нині розташоване місто Олбані, столиця штату Нью-Йорк.

Зіткнувшись з ворожістю індіанців, першопроходець повернув назад. Після він зробив висновок, що річкового проходу в Китай і до південних морів немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Нью-Йорк зустрічав мігрантів наприкінці XIX ст. - добірка фото

Англійський мореплавець насправді не відкрив жодного материка. Зате він обстежив значну частину узбережжя Північної Америки, зробивши ряд інших відкриттів. До мореплавця прийшла посмертна слава: Велику Північну річку було названо його ім'ям; протоку — Гудзоновою. Море, що стало його могилою, — Гудзоновою затокою. Крім вищезазначених річки, затоки і протоки, в честь Гудзона названі деякі географічні об'єкти в США: округ Хадсон в штаті Нью-Джерсі, міст Генрі Гудзона в Нью-Йорку, місто Гудзон в штаті Нью-Йорк.

1892-го на острові в бухті річки Гудзон створили федеральну міграційну станцію. Вона приймала мігрантів, що прибували кораблями. Першою повний медичний і психіатричний огляд пройшла 17-річна ірландка Енні Мур 1892-го. Лише за один рік через станцію пройшло 400 тис. людей

Зараз ви читаєте новину «Головне американське місто виникло завдяки англійцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі