понеділок, 13 лютого 2017 10:13

Галілео Галілея вважали найбільшим генієм після Архімеда

Галілео Галілея вважали найбільшим генієм після Архімеда
Галілео Галілей

13 лютого 1633 року італійський астроном, фізик і філософ Галілео Галілей прибув до Рима на судове засідання. У квітні він постав перед судом інквізиції - його звинуватили у єрисі. Перший допит відбувся 12 квітня 1633 року, а слідство тривало цілий місяць. А вже 21 червня 1633 року на суді інквізиції в Римі Галілео Галілей відрікся від переконання, що Земля обертається довкола Сонця.

Галілео ді Вінченцо Бонайуйті Галілей народився 15 лютого 1564 року в італійському місті Піза в родині збіднілого дворянина. Навчається на факультеті медицини Пізанського університету. За три роки кидає його й береться за математику. 1589-го стає професором математики у своєму університеті, а за три роки — в Падуанському. Про нього кажуть, що світ не бачив такого генія після Архімеда. В 1609 році конструює перший телескоп. Свої спостереження за Місяцем і зірками описує у творі "Зоряний вісник". Книжка має шалений успіх, навіть короновані особи замовляють собі телескопи. Галілей стає найвідомішим ученим Європи, на його честь складають оди, королі просять відкрити для них яку-небудь зірку. У 1610-1632 роках відкриває фази Венери, плями на Сонці й обертання Землі навколо Сонця. В 1615 році Папа Римський Павло V заявив, що вчення, згідно з котрим Сонце нерухоме і знаходиться в центрі світу "хибне, абсурдне, єретичне по формі і протирічить Святому письму". Галілею було наказано переглянути свої погляди. Наступного дня йому вручили заздалегідь підготовлений текст зречення. Під загрозою тортур Галілей зрікся своїх поглядів. Загальновідоме твердження, за яким після суду Галілей сказав "І все-таки вона крутиться!", є вигадкою, поширеною журналістом Джузеппе Баретто у XVIII столітті.

8 січня 1642 - Галілей помер. Папа Урбан заборонив ховати Галілея в родинному склепі. Його поховали в Арчетрі, містечку де він жив останні роки. Лише 1737-го прах перепоховали в базиліці Санта Кроче поряд з Мікеланджело.

Зараз ви читаєте новину «Галілео Галілея вважали найбільшим генієм після Архімеда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі