четвер, 18 січня 2018 04:20

Фільм про повстання одеських матросів Ейзенштейн зняв за чотири місяці

Фільм про повстання одеських матросів Ейзенштейн зняв за чотири місяці
Кадр із фільму Сергія Ейзенштейна "Броненосець Потьомкін" Фото: Вікіпедія

18 січня 1926 року на Арбаті в кінотеатрі "Художній" відбулась прем'єра фільму Сергія Ейзенштейна "Броненосець Потьомкін". Фільм постійно включають кінокритики в десятку найкращих фільмів всіх часів і народів.

В основі фільму історичні події - повстання матросів на броненосці Потьомкін в Одесі у червні 1905 року. Тоді команда судна виступила проти командування через те, що їх годували червивим м'ясом. Бунт був придушений, а його ідейний ватажок, Вакуленчук, убитий. На похорон Вакуленчука збираються мешканці міста, але по них відкривають вогонь. Д ля придушення повстання викликається Чорноморська ескадра. Та матроси відмовляються стріляти по мирних жителях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антон Чехов написав п'єсу про вишневий сад перед смертю

Сценарій, за яким знімався фільм, був створений його автором, Ніною Агаджановою, на основі реальних подій, що відбулися у червні 1905 році, коли на броненосці "Князь Потьомкін-Таврійський" команда підняла повстання і захопила корабель. Німий фільм був озвучений у 1930 році ще за життя режисера С. М. Ейзенштейна, відновлений у 1950 році (композитор Микола Крюков) і перевиданий у 1976 році.

У фільмі знімалися актори Олександр Антонов, Володимир Барський, Григорій Александров, Іван Бобров, Михайло Гомора, Олександр Левшин, Ніна Полтавцева, Костянтин Фельдман, Беатріс Ветольді, Іона Бий Бродський. Фільм був німий, але Ейзенштейном вдалося досягти величезної виразності завдяки "особливому монтажу". Режисер майстерно вибудував сцени, розрахувавши їх чергування.

Фільм був знятий і змонтований протягом чотирьох місяців. Епізод, де на вершечку щогли корабля майорить червоний прапор, став першою в історії російського кіно кольоровою сценою. Ейзенштейн вручну - пензликом - розмалював усі 108 кадрів епізоду.

У 2005 році під загальним керівництвом Фонду "Німецька Кінематека" (Deutsche Kinemathek), за участю Держфільмофонду та Російського державного архіву літератури і мистецтва, авторська версія фільму була відновлена ​​і озвучена музикою Едмунда Майзеля.

У 2009 році фільм американський телеканал Turner Classic Movies, що показує виключно класичні фільми, вибрав картину Ейзенштейна в числі 15 фільмів які найбільше вплинули на світове кіно.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про повстання одеських матросів Ейзенштейн зняв за чотири місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі