середа, 17 січня 2018 04:20

Антон Чехов написав п'єсу про вишневий сад перед смертю

Антон Чехов написав п'єсу про вишневий сад перед смертю
Афіша вистави "Вишневий сад", Київ (1904). Фото: Вікіпедія

17 січня 1904 року в Московському художньому театрі відбулась прем'єрна вистава російського письменника Антона Чехова "Вишневий сад".

Про задум написання п'єси "Вишневий сад" А. П. Чехов уперше згадує в одному з листів, датованому навесні 1901 року. Це остання п'єса Чехова, завершена на порозі першої російської революції, за рік до його ранньої смерті. Спочатку вона замислювалася їм "як смішна п'єса". Від початку роботи над п'єсою до її постановки пройшло близько трьох років. Це було викликано рядом причин. Одна з основних — погане самопочуття автора, і навіть у листах до друзів він скаржився, що робота просувається дуже повільно, іноді виходило написати не більш чотирьох рядків у день. Однак, незважаючи на погане самопочуття, він намагався писати легкий за жанром твір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені встановили причину смерті Антона Чехова

У центрі - продаж маєтку Раневської і Гаєва, сестри і брата.У першій дії ця тема виникає у вигляді розмов про наближення торгів і такою залишається протягом майже всієї п'єси: до фінального короткого фрагмента, коли з'ясовується, нарешті, хто і як придбав маєток. Робота над персонажами велася дуже скрупульозно. Чехову було важливо, щоб актори змогли повністю донести до глядача ідею п'єси. Він у листах детально описував характери героїв, давав докладні коментарі кожній сцені. І особливо відзначав, що його п'єса не драма, а комедія. Сама ж тема твору — продаж маєтку з молотка, розорення — проходить через усю творчість Чехова, починаючи з його ранньої п'єси "Безотцовщина". У новій чеховській п'єсі відбилися багато життєвих спостережень і вражень письменника. Чехов створив у п'єсі безжальну за своєю викривальною силі картину краху колись привілейованого стану, російського дворянства, що втратило ці свої давні привілеї, нічого не придбавши натомість. Образ вишневого саду набуває в п'єсі символічне значення. Це не тільки вражаюча природна краса, яка в самій собі таїть мрію про прекрасне майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «Антон Чехов написав п'єсу про вишневий сад перед смертю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі