пʼятниця, 19 червня 2020 14:42

Фермер викопав статую святого, якій понад 1 тис. років

Фермер натрапив на давню статую джайністського святого під час польових робіт у штаті Телангана, що на півдні Індії. Зачепив верхню частину тракторним плугом.

Викопавши знахідку, чоловік на ім'я Оггу Анджайя розповів про неї жителям свого селища. Ті одразу зрозуміли, що це щось священне, та провели пуджу - акт поклоніння, повідомляє Ancient Origins.

Експерти, які прибули на місце, встановили, що статуя може представляти 24-го тіртханкара (духовного учителя джайнів) Вардгамана Магавіра. Його вважають святим та досі йому поклоняються. За іншою версією, статуя може символізувати Рішабханата - першого тіртханкара.

Автор: ancient-origins.net
  Плуг чоловіка зачепив фрагмент стародавньої статуї духовного вчителя джайністів
Плуг чоловіка зачепив фрагмент стародавньої статуї духовного вчителя джайністів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Швеції закликали знести пам'ятник союзнику Мазепи

Самого ідола виконано в позі глибокої медитації. Припускають, що його виготовили десь у VIII чи IX ст. Також на місці знахідки археологи виявили відбитки споруди, можливо, зруйнованого джайністського храму. Структура нагадувала сучасні місця поклоніння джайністів і, ймовірно, була прикрашена безліччю рельєфів і статуй.

Джайнізм - це стародавня індійська релігія, яка вчить, що порятунку можна досягнути шляхом ненасильства і зречення. Великого поширення в цьому регіоні вона набула за правління династії Раштракута. Пізніше, в часи мусульманського правління, джайністи часто піддавалися дискримінації, і сьогодні в цій частині Індії мало прихильників цієї релігії.

У японському місті Осака реставратори храму знайшли найбільшу в історії країни дерев'яну статую полководця Тойотомі Хідейосі. Її виготовили в період Едо, десь у 1603-1867 роках.

Зараз ви читаєте новину «Фермер викопав статую святого, якій понад 1 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі