пʼятниця, 25 вересня 2020 08:20

Європейці вперше побачили ананаси

Європейці вперше побачили ананаси
Колумб удруге відплив до Америки 1493-го. Висадження Колумба в Америці. Картина Джона Вандерліна (1775–1852)

Мореплавець Христофор Колумб удруге відплив до Америки 25 вересня 1493-го. Усього очолював чотири експедиції до Вест-Індії.

Під час своєї другої подорожі до Нового Світу Христофор Колумб уперше побував на сучасній Ямайці. Мореплавець вирішив висадитися на берег, щоб ознайомитися з островом. Від індіанців верагуа Колумб дізнався, що до Тихого океану можна дістатися через вузьку долину. У пошуках водного проходу на захід, суди Колумба зазнали аварії біля берегів Ямайки. На Ямайці довелося провести цілий рік.

Острів розчарував генуезця: золота він тут не виявив. Він оголосив острів володінням Іспанії і назвав його на честь своїх покровителів - іспанської королівської пари Фердинанда й Ізабелли. Але назва не прижилася. Залишилася місцева – Шамайка, що означає "земля джерел". Пройшовши уздовж північного узбережжя Ямайки, Колумб повернувся на Кубу, яку відкрив до того.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плем'я араваків вважало моряків Колумба божествами

4 листопада відкрив острів Гваделупа біля берегів Південної Америки. Там європейці вперше побачили ананаси. Туземці-канібали називали острів Калуакаера – Острів гарних вод. Колумб перейменував його на Санта-Марія-де-Гваделупа. Так наректи якусь зі знайдених ним земель пообіцяв ченцям однойменного монастиря в Іспанії. Згодом назву острова скоротили до Гваделупи.

Загалом Колумб очолював чотири експедиції до Вест-Індії. Відкрив понад 700 островів, Мексиканську затоку, побував на материковій частині Південної та Центральної Америки. Все ж таки хотів знайти новий шлях у Південну Азію, до земель прянощів. Він був упевнений, що такий шлях існує, оскільки спостерігав біля берегів Куби сильну морську течію в напрямку заходу через Карибське море. Проте він не знайшов багато золота, на яке розраховували його спонсори. Тому провів останні роки життя у злиднях. 10 травня 1506 року Колумб на сімдесятому році життя помер.

Христофор Колумб вирушив у перше плавання для відкриття західного шляху в Індію 3 серпня 1492 року. Мандрівку вважали безперспективною, екіпаж набирався важко. Усі моряки флоту Колумба з каравел "Нінья", "Пінта" й "Санта-Марія" – злочинці й каторжники.

Зараз ви читаєте новину «Європейці вперше побачили ананаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі