вівторок, 02 вересня 2014 12:50

Катерина ІІ наказала заснувати Одесу для виходу на Європу

Сьогодні Одеса відзначає 220-річчя з дня заснування!

Автор: ru.wikipedia.org
  Вид вул. Рішельєвської та одеської опери
Вид вул. Рішельєвської та одеської опери

7 червня 1794 року Катерина ІІ підписала рескрипт, згідно з яким в Хаджибеї (стара назва фортеці, на місці якої планувалося заснування Одеси) мали бути організовані військова гавань та пристань для купецьких суден.

Метою організації нового порту було розширення економічних та торгових зв'язків з Європою. Проект будівництва міста та нової фортеці імператриця доручила голландському військовому інженерові Францу де Воллану, який у своїй роботі використав основні принципи давньоримського містобудування.

Втілення плану Воллана було доручено Дюку де Ришельє і почалося 2 вересня 1794 року.

21 січня 1795 року місто Одеса вперше згадується в документах. Завдяки своєму вдалому географічному розташуванню, Одеса доволі швидко перевтілилася із невеликого поселення у торговий, промисловий та науковий центр.

З початку XIX століття місто почало стрімко розвиватися у зв'язку з експортом зерна і незабаром Одеса стала одним з найважливіших зовнішньоторговельних центрів країни, практично третім за значенням містом Російської імперії після Петербурга і Москви.

Автор: ru.wikipedia.org
  Потьомкінські сходи на листівці XIX століття
Потьомкінські сходи на листівці XIX століття
Зараз ви читаєте новину «Катерина ІІ наказала заснувати Одесу для виходу на Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі