понеділок, 01 липня 2019 09:35

Другу дружину короля привселюдно стратили

Другу дружину короля привселюдно стратили
Анна Болейн та король Генріх. Фото: hrp.org.u

Придворну даму Анну Болейн коронували 1 липня 1533-го.

Донька придворного Томаса Болейна 6 років перебувала при французькому дворі у свиті королівської сестри Марії Тюдор. Там Анна чудово освоїла тонкощі флірту із вінценосними особами. Вперше король Генріх VIII побачився із Анною на прийомі в честь іспанських послів у 1522 році. Розумна 18-річна дівчина легко і надовго зацікавила короля.

"Неспроможність Катерини Арагорнської народити здорового хлопчика – це кара Божа за порушення заборони на одруження із вдовою брата, навіть незважаючи на папський дозвіл", - вважає Генріх. Вирішує позбавитись своєї дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королеву посадили у в'язницю

Король оголошує, що Катерина не могла народити сина і шлюб недійсний. Збирає суд над дружиною. 37 підкуплених свідків – майже всі родичі Анни Болейн звинуватили Катерину в порушенні подружньої вірності, духовні особи згадували про кровозмішення, так як вона, будучи вдовою одного брата, вийшла за іншого. Радять відректись від корони і піти в монастир. Але правителька і надалі не дає згоди на розлучення. Церква стає на бік королеви, тому кардинал Томас Волсі пропонує розлучитися з нею без дозволу Папи.

Нова королева стала захисницею й засновницею англіканської церкви. Проте після народження доньки Єлизавети її вороги сфабрикували звинувачення в подружній зраді і підготовці замаху на правителя.

Після показового суду, королеві Англії 19 травня 1536 року привселюдно стяли голову.

Англійська королева Єлизавета I наказала заточити в тюрму колишню шотландську правительку Марію Стюарт 19 травня 1568-го. У 1542 році Марії було всього шість днів і вона зайняла шотландський трон по смерті свого батька короля Якова V.

Зараз ви читаєте новину «Другу дружину короля привселюдно стратили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі