четвер, 03 вересня 2015 14:25

Домашні свині схрещувалися зі своїми дикими предками - вчені

Домашні свині схрещувалися зі своїми дикими предками - вчені
Фото: kartinkinaden.ru

Дослідження групи генетиків під керівництвом Лорена Франца (Laurent Frantz) з Оксфордського університету ставить під сумнів традиційну модель одомашнення. Н думку авторів дослідження, одомашнення свині проходило в кілька етапів, і диких кабанів домішувалися до генів вже домесстифікованих тварин. Результати роботи опубліковані в журналі Nature Genetics.

Відомо, що перші домашні свині з'явилися приблизно дев'ять тисяч років тому. Це сталося незалежно на території Анатолії і в дельті Меконгу. Після цього приблизно 7500 років тому домашня свиня з'являється на території Європи, згідно з аналізом стародавньої мітохондріальної ДНК, європейські свині того часу є родичами свиней, одомашнених на Близькому Сході. Проте вже через кілька тисяч років генетичні сліди цих близькосхідних свиней губляться і замість них виявляються сліди ДНК, схожої з ДНК диких європейських кабанів. І вже 2,5 тисячі років тому європейські свині з'являються на Близькому Сході і витісняють місцевих свиней.

Таким чином, за словами групи Лорена Франца, абсолютно очевидно, що популяція європейської та близькосхідної домашньої свині за час свого існування зазнала в генетичному відношенні істотних змін. З одного боку, це сталося, ймовірно, завдяки торговим зв'язкам, які спочатку привели близькосхідну свиню в Європу, а потім привели вже нову європейську свиню назад на Близький Схід. З іншого боку, важливу роль у цьому процесі зіграло схрещування домашніх свиней з дикими кабанами.

Для того щоб продемонструвати це, вчені розглянули 103 генома, що належать чотирьом сучасним групам свиней: диким європейським кабанам, домашнім свиням з Європи, диким азіатським кабанам і домашнім свиням з Азії. Як показало дослідження Лорена Франца і його колег і у азіатських, і у європейських домашніх свиней простежуються генетичні сліди схрещування з дикими кабанами. Крім того, у європейських свиней знайшли деяку кількість генів, притаманних азійським свиням, ймовірно, це пов'язано з тим, що в XIX столітті в Європу завезли деяку кількість свиней з Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Домашні свині схрещувалися зі своїми дикими предками - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі