пʼятниця, 10 січня 2020 13:24

Долали природні катаклізми – вчені розшифрували загадковий напис вікінгів

Долали природні катаклізми – вчені розшифрували загадковий напис вікінгів
Вікінги поставили пам'ятний знак на згадку про кліматичну катастрофу. Фото: dialogs.org.ua

Шведські вчені розшифрували загадковий рунічний напис епохи вікінгів, вибитий на камені 1200 років тому. Текст на камені біля церкви Рекської парафії в комуні Едесхег, розповідає про кліматичну катастрофу.

Початкові руни свідчать, що камінь встановив на честь загиблого воїна на ім'я Вемуд його батько Варін. Спочатку дослідники вирішили, що описуються якісь битви, але не змогли пов'язати це з реальними історичними подіями, повідомляють "Діалоги".

У ході нового вивчення артефакту запропонували нове тлумачення. На думку вчених, битви відбувалися не з військами ворогів, а з силами природи. Вказане в тексті протистояння "тепла і холоду, життя і смерті" мало буквальне значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розшифрували прокляття, якому 1,5 тис. років

У VI ст. Скандинавію вразила кліматична катастрофа. Відбулося різке похолодання, яке призвело до втрати урожаю та голоду, від якого гинули вікінги. Населення півострова скоротилося вдвічі. За віруваннями скандинавів, аномальна зима була передвісником Рагнареку – кінця світу.

Вчені припустили, що Рекський камінь був свого роду пам'ятником загиблим і "оберегом" від нової катастрофи. Рунічний напис складається з 762 рун та 9 загадок. П'ять із них стосуються Сонця, чотири – верховного бога Одіна і його воїнів. Експерти також виявили схожість між текстом на камені і ранньою скандинавською поезією.

Вчені розшифрували настаріший християнський манускрипт епохи римського Єгипту. Унікальний документ проливає світло на побут і сімейні відносини часів раннього християнства. Лист, датований 230 р. н.е., понад 100 років зберігався у Базельському університеті.

Зараз ви читаєте новину «Долали природні катаклізми – вчені розшифрували загадковий напис вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі