середа, 17 квітня 2019 08:21

До США прибула рекордна кількість мігрантів

До США прибула рекордна кількість мігрантів
Імміграційний центр на острові Елліс у Нью-Йорку. Зараз тут Музей. Фото: histotytext

Імміграційний центр на острові Елліс у Нью-Йорку 17 квітня 1907 року прийняв рекордну кількість іммігрантів — 11 747 осіб. Кожен з них провів у центрі 2-4 години. Загалом за 1907 рік до США в'їхало 1 млн осіб.

Острів Елліс більше 60 років поспіль був найбільшим в США пунктом прийому іммігрантів. З 1836 по 1914 рік у США вирушили шукати нового життя більше 30 млн європейців. Їх не зупиняли ні безгрошів'я, ні умови рейсу через Атлантику: в морі помирав кожен сьомий.

1892-го уряд відкрив імміграційний центр на острові Елліс. Першою через нього пройшла 13-річна ірландка Енні Мур. Керівник центру полковник Джон Вебер подарував їй золоті десять доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Християнські святині зі Стамбула вивезли в Європу

Перша будівля центру не збереглося, згоріла в 1897 році. Нову звели з червоної цегли. Тут були величезні зали з двоярусними ліжками, їдальня на тисячу місць, пральня, лікарня. Прибулі піднімалися сходами до зали реєстрації, лікарі спостерігали за ними зверху. На одяг крейдою ставили умовні знаки: кульгавий, хворе серце або туберкульоз. Пропонували тест: зі шматочків дерева скласти кораблик. Не склав – не достатньо розумний. У роки масової імміграції так відсівали до 20 відсотків прибулих. Відмовляли самотнім жінкам, але брали наречених.

В 1907 році на пароплаві "Балтік" прибули більше тисячі наречених – вони заздалегідь списалися з готовими одружитися американськими чоловіками. Багато повінчалися прямо на острові.

Центр працював до 1954 року, через нього пройшли понад 12 млн іммігрантів. Зараз тут знаходиться Музей імміграції – єдиний туристичний об'єкт острова.

Хрестоносці захопили місто Константинополь - сучасний Стамбул, 15 квітня 1204 року. Тримали його в облозі протягом року.

Зараз ви читаєте новину «До США прибула рекордна кількість мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі