вівторок, 11 лютого 2020 14:47

До архіву передали сотні унікальних фото часів Другої світової війни
25

Світлини до цього намагались вивезти до Німеччини
Світлини до цього намагались вивезти до Німеччини
Світлини до цього намагались вивезти до Німеччини
Світлини до цього намагались вивезти до Німеччини
Світлини до цього намагались вивезти до Німеччини

До Центрального державного кінофотофоноархіву передали 301 документальне фото із зображенням подій часів Другої світової війни та післявоєнного періоду.

Світлини до цього намагались вивезти у Німеччину, повідомили у пресслужбі Київської митниці.

"Вражаючі своєю документальністю фото зі стратою фашистських (нацистських. — Gazeta.ua) військових, виснажливим форсуванням радянськими воїнами стратегічних об'єктів, розвагами дітей, чиє дитинство забрала війна, понівеченими пораненнями тіл загиблих військових – всі їх свого часу намагався вивезти через аеропорт "Київ" ("Жуляни") до Берліну громадянин Німеччини", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бідоні знайшли архів та аптечку повстанців

Загалом у колекції 25 фото з подіями заключного етапу Другої світової війни та 16 фото з зображенням страти нацистських злочинців у Миколаєві та Києві 1945-46-х. Решта - портрети нацистських лідерів і дії нацистської армії та флоту.

Автор кількох фото, судячи зі штампів, відомий військовий фотограф ТАРС Георгій Угринович. На деяких фото є штампи – "спецфонд МВД УССР" і "погашено", або "снято с учета".

"Окремі фото, наприклад, із зображенням нацистського військового, який сидить на голові пам'ятника Леніну, або фото сплячого фашистського (нацистського. - Gazeta.ua) льотчика на крилі військового винищувача, зі слів фахівців, донедавна не могли бути виставлені привселюдно з етичних та ідеологічних міркувань радянської влади, відтак вони дуже цікаві для поціновувачів. Незабаром ці унікальні фотографії після ретельного їхнього опрацювання фахівцями архіву з'являться у вільному доступі для режисерів документального і художнього кіно, дослідників Другої світової війни та журналістів", - додали у пресслужбі.

Івано-Франківському обласному музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери передали матеріали з конспірації та пропаганди УПА. Їх виявили в ящику з-під патронів під час берегоукріплювальних робіт у селі Олеші.

Зараз ви читаєте новину «До архіву передали сотні унікальних фото часів Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі