четвер, 21 червня 2018 13:29

Чорновіл розірвав підписану Хмельницьким угоду

Чорновіл розірвав підписану Хмельницьким угоду
У Переяславі-Хмельницькому скасували союз із Москвою. Фото: 0342

Лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл у Переяславі-Хмельницькому на Київщині 21 червня 1992 року скасував угоду Війська Запорізького із Москвою 1654-го. Її укладав гетьман Богдан Хмельницький.

У місто з'їхались представники козацьких організації. На майдані Возз'єднання Чорновола обрали гетьманом України.

"Відсьогодні і допоки сонце світить над Україною, стара присяга цареві московському не діє, бо козацтво її зрікається, щоб дати клятву народу нашому вірно служити, тільки йому одному і нашій рідній Україні, і не пожаліти живота свого заради її свободи, честі і незалежності. На тому давньої присяги, даної козаками на цьому ж місці, зрікаємося, в чому хрест цілує гетьман Українського козацтва і вся Генеральна старшина і отамани", - йшлося у заяві про зречення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституцію написали староукраїнською та латинською мовами

На місці зібрання встановили пам'ятний знак.

18 січня 1654 року на Переяславській раді козацької верхівки на чолі із Богданом Хмельницьким узгодили перехід під протекцію Московського Царства. На Переяславській раді не підписали жодного документа. Документальне затвердження це рішення отримало лише у Березневих статтях (березень 1954 р.). Хмельницький та Олексій I мали абсолютне різне уявлення про "протекцію": московський цар розумів це, як дозвіл на присвоєння територій, оскільки був вихований на азіатській моделі правління.

Зараз ви читаєте новину «Чорновіл розірвав підписану Хмельницьким угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі