понеділок, 25 січня 2016 14:46

Чи могли перші хлібороби скасувати льодовикоий період

Чи могли перші хлібороби скасувати льодовикоий період

Поширення сільського господарства близько семи тисяч років тому призвело до того, що природний процес глобального похолодання сповільнився.
Вільям Раддіман (William Ruddiman), кліматолог з Віргінського університету, більше десяти років тому висунув припущення, що поширення сільського господарства близько семи тисяч років тому призупинило нове глобальне похолодання: щоб звільнити землі для посівів і пасовищ, люди спалювали ліс і в результаті кількість вуглекислого газу і метану в атмосфері збільшилася настільки, що замість похолодання сталося потепління.

Цю гіпотезу стали називати "теорією раннього антропоцену". Сам Раддіман обгрунтовував її результатами аналізу крижаних кернів - циліндричних колонок крижаної породи, здобутих шляхом буріння льодовиків. Спочатку він досліджував керни з льоду, що утворилися протягом останніх 350 тисяч років.

Отримані дані говорили про те, що в міжльодовикові періоди рівень вуглекислого газу й метану знижувався, що, у свою чергу, призводило до похолодання і наступного льодовикового періоду. Але в епоху голоцену (останні 12 тисяч років) рівень вмісту парникових газів CO2 і CH4 в атмосфері став збільшуватися. Раддіман відзначав, що збільшення частки вуглекислого газу й метану збіглося в часі з широким розповсюдженням сільського господарства, що відбулося за тисячі років до промислової епохи.

Автори роботи приходять до висновку, що голоцен сильно відрізняється від інших міжльодовикових періодів надлишком вуглекислого газу і метану. Раддіман досі вважає, що відмінності пояснюються діяльністю людини, однак, якщо кількість вуглекислого газу цілком могла збільшитися через поширення землеробства, то зростання частки метану сталося пізніше, ймовірно, через інші фактори. За словами дослідників, метан став "збільшуватися" в атмосфері близько 5 тисяч років тому, і причиною тому могло стати виникнення іригаційних систем для вирощування рису; крім того, на кількість метану могло вплинути швидке поширення скотарства.

Зараз ви читаєте новину «Чи могли перші хлібороби скасувати льодовикоий період». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі