пʼятниця, 12 липня 2019 10:03

Частину в'язнів відправили на фронт

Частину в'язнів відправили на фронт
На радянсько-німецький фронт відправили 577 тис в'язнів ГУЛАГу Фото: militaryarms.ru

Рішення про відправку на фронт 577 тис. в'язнів виправних таборів прийняли у СРСР 12 липня 1941-го. Постановили, що вони "мають кров'ю змити вину перед державою" у штрафних батальйонах.

Тоді через просуванням німецьких військ виникла гостра необхідність евакуації понад 750 тис. арештантів. У зв'язку з переповненням тилових в'язниць частину ув'язнених довелося розстрілювати - найактивніше знищували політв'язнів. Проте з огляду на важке становище на фронті та катастрофічну нестачу солдатів у бій відправляють в'язнів ГУЛАГу. Спочатку постанова не стосувалася політв'язнів і засуджених за бандитизм, однак 1943-го черга дійшла й до них.

Для засуджених на фронті широко застосовувалася відстрочка виконання вироків, тому багато людей хотіло скористатися таким шансом. Із деяких знімали судимість за особливі заслуги у бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемоги не було: історики спростували міф про найбільшу танкову битву

За всі роки німецько-радянської війни виправно-трудові табори і колонії достроково звільнили і передали до діючої армії понад 1 млн осіб. Лише 430 тисяч пройшли штрафні батальйони, що складає 1,2% всієї Червоної армії - це спростовує популярний у СРСР міф про їхню вирішальну перемогу над Німеччиною.

Ідея створення штрафних підрозділів вписувалася у логіку жорстокої тоталітарної системи. Особливих звинувачень із боку суспільства не викликала. До цього мільйони радянських громадян загинули у трудових таборах без будь-якої можливості спокути.

Масові страти політичних в'язнів у в'язницях Львова провели агенти НКВС і тюремні співробітники 24 червня 1941-го. Підставою для страт слугував наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії. Тоді у 3-х в'язницях розстріляли 1808 людей.



Зараз ви читаєте новину «Частину в'язнів відправили на фронт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі