середа, 04 квітня 2012 12:43

Бурштинову кімнату шукають відразу у двох місцях

Бурштинову кімнату шукають відразу у двох місцях
Відновлена Бурштинова кімната. Фото з сайту lifun.ru

Бургомістр комуни Нобітц в Німеччині Хендрік Лебе планує ініціювати нові пошуки знаменитої Бурштинової кімнати, яка безслідно зниклої в кінці Другої світової війни. Про це повідомив у вівторок таблоїд Bild.

Розкопки бургомістр збирається вести в лісі на кордоні Тюрінгії та Саксонії. Він посилається на історика-любителя Томаса Кушеля, який зібрав спогади очевидців про останні дні Другої світової війни і провів геоелектричні зондування місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тільки монарх може збудувати Українську державу" - Липинський перед смертю розводив курей

В ході дослідження, проведеного Кушель, під землею в лісі були виявлені порожнечі розміром 70 на 40 метрів.

"Я впевнений, що тут ми нарешті щось знайдемо", - наводить газета слова Кушель, який описав свою теорію в книзі "Бурштинова кімната - остання глава в лісі Ляйна". Бургомістр Лебе планує почати розкопки ще до початку літа.

Протягом декількох років безслідно зниклу Бурштинову кімнату шукає і бургомістр містечка Дойчнойдорф Ханс-Петер Хауштайн. Свої пошуки він провадить в Рудних горах в Саксонії. На його думку, колеги в Тюрінгії нічого не знайдуть. Сам він упевнений, що знаходиться на правильному шляху і після Великодня має намір відновити розкопки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми часто бували у Сахарових, але найбільше дружили з Григоренками"

Бурштинова кімната була створена німецькими та данськими майстрами для пруського короля Фрідріха Першого. На початку 18 століття його син Фрідріх Вільгельм Перший передав російському імператору Петру в дар цей шедевр. Він складався з бурштинових прикрас, панелей і панно. Кімната була вивезена в роки Великої Вітчизняної війни і кілька років перебувала в Королівському замку Кенігсберга (нинішній Калінінград).

До 300-річчя Петербурга вона була відновлена. Але оригінал, який зник з Кенігсберга незадовго до його взяття радянськими військами навесні 1945 року, досі не можуть знайти.

Зараз ви читаєте новину «Бурштинову кімнату шукають відразу у двох місцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі