середа, 19 червня 2019 10:49

Будівельники випадково натрапили на давні мури

Будівельники випадково натрапили на давні мури
На місті фонтану "Кульбаба" виявили давні мури Фото: Укрінформ

У Львові будівельники виконували реконструкцію фонтану "Кульбаба" і натрапили на старі мури. Фонтан діяв із кінця XIX ст. на площі Галицькій у центрі міста. Працівники одразу сповістили міських археологів.

"Під час розкопок на місці фонтану "Кульбаба" було виявлено знахідку, схожу на мури. Наразі достеменно невідомо, що саме виявлено. Сьогодні будемо мати спільну зустріч із археологами на місці розкопки, і якщо буде щось чіткіше зрозуміло, що це є, то зберемо раду науковців, щоб спільно прийняти рішення про майбутню долю знахідки. Чи виявлені речі будуть зафіксовані, досліджені й засипані, чи будуть протрасовані назовні, і чи можливо їх експонувати", – зазначила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко. Про це повідомляє Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наші їдуть до Львова, іноземці - до Чорнобиля" - розповіли особливості туризму в Україні

Після 1970-го на місці фонтану встановили абстрактну композицію "Кульбаба" роботи львівського художника Олега Микити. Нині планують створити сухий фонтан.

У Львові ремонтують вулицю Лесі Українки. Коли її розкопали, наштовхнулися на стародавній мур і 2 вежі. Покликали археологів. Як виявилося, це Високий мур - систему оборони Львова XIV-XVIII ст. Вежі мають назви медо- і пивоварів, сідлярів і шапкарів.

"Вежі розміщені на відстані 70 метрів одна від одної. На жаль, коли розробляли проектну документацію на реконструкцію вулиці, про археологію просто забули, - каже Юрій Лукомський, львівський археолог. - Ні часу, ні грошей на повноцінні дослідження міська рада не дала. Якби археологію передбачили перед початком реконструкції, як це і має бути, ми могли б завершити усі дослідження ще до початку ремонтних робіт. Дослідники нарешті б дізнались дуже важливі для історії подробиці – у скільки етапів будували Високий мур і вежі, чи їх звели одночасно, як вони могли виглядати. Натомість нам дали 20 тисяч гривень, що не вистачить на зарплату робітникам".

Зараз ви читаєте новину «Будівельники випадково натрапили на давні мури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі