вівторок, 08 червня 2021 12:09

Будівельники натрапили на скелет раба

Будівельники натрапили на скелет раба
У Британії знайшли скелет раба у кайданах. Фото: Cambridge

В англійському селі Грейт-Кастертон будівельники знайшли скелет раба в кайданах.

Після смерті, його не тіло не поховали, а кинули в канаву. Це перша подібна знахідка у Великій Британії, повідомляє Cambridge.

Поліція провела радіовуглецевий аналіз. Слідчі припустили, що знайшли жертву нещодавнього злочину. Встановили, що чоловік помер між 226 і 427 роками.

Скелет знайшли з витягнутою рукою і скутими щиколотками. Вчені встановили, що померлий важко працював в останні роки життя. У чоловіка була травмована нога.

"Для живих кайдани були одночасно формою увʼязнення і методом покарання, джерелом дискомфорту, болю. Вони залишали шрами навіть після того, як їх знімали. Однак виявлення кайданів у похованні передбачає, що вони, можливо, використовувалися для демонстрації влади над мертвими", — припустив археолог Майкл Маршалл.

За 60 м від скелета є римське кладовище. Історики припустили, що раба кинули в канаву, щоб принизити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли унікальну печатку

У Римській імперії рабовласництво було широко поширеним. Але останки в кайданах знаходять рідко. Раніше знаходили скелети рабів у нашийниках і з металевими браслетами. Деяким рабам відрубували голову. Їх могли стратити за крадіжки або спробу втечі.

У Великій Британії археологи виявили скелети обезголовлених людей. Це могли бути жертви римських військових страт. Поховання датують III ст. Його виявили в поселенні військової ферми в Сомершемі.

Зараз ви читаєте новину «Будівельники натрапили на скелет раба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі