пʼятниця, 23 травня 2014 18:00

Бонні приваблювала кримінальна романтика, а Клайда - жага помсти системі - 80 років з дня смерті грабіжників-романтиків
21

Фото: ok.ya1.ru


80 років тому цього дня в містечку Сейлз (штат Луїзіана) рейнджерами із засідки було розстріляно машину марки "Форд-Делюкс", в котрій знаходились 24-річна Бонні Паркер та 25-річний Клайд Берроу. Це поклало край діяльності найбільш романтизованої пари вбивць і грабіжників.


Вони познайомились в 1930 році в Далласі в будинку їх спільної знайомої і, як стверджувала Бонні, зразу закохались одне в одне. На той час Клайд уже кілька разів заарештовувався за дрібні крадіжки і угон автомобілів, а Бонні працювала офіціанткою в кафе.

Після звільнення Клайда з в'язниці в лютому 1932 року Бонні зразу ж приєдналась до його банди, яка почала грабувати автозаправні станції і магазини.

Банда Бонні і Клайда роз'їжджали Середнім Заходом, і здійснювали нальоти без особливого плану - Бонні приваблювала кримінальна романтика, а Клайда - жага помсти системі, від якої він постраждав.

Вони попали у засідку 23 травня 1934 року, де на сільській дорозі біля містечка Сейлз їх "Ford V8 Deluxe" був розстріляний техаськими і луїзіанським рейнджерами. Із 167 куль сімнадцять попали в Клайда і 26 - в Бонні. В машині був виявлений цілий арсенал зброї, кілька тисяч патронів і 15 номерних знаків різних штатів.

Біля машини із загиблими дуже швидко зібралось багато випадкових людей, які намагалися бодай щось взяти з місця події як сувенір. Охорона не справилась з натовпом і, за свідченням поліції, люди зрізали закривавлені пасма волосся Бонні, порізали її сукню, намагалися відрізати палець і вухо Клайда, відламували шматки машини.

Всупереч бажанню Бонні та Клайда поховали нарізно 25 і 26 травня, відповідно, на різних кладовищах у Далласі і на похоронах були присутні понад 20 тисяч чоловік. Загибель Бонні та Клайда стала одним з останніх полювань проти "ворогів суспільства" у США - через місяць в Чикаго був убитий "ворог нації №1" Джон Діллінджер, після чого ФБР перебрало на себе функції пошуку і арешту знакових злочинців.

На її могилі досі зберігається надпис, зроблений матір'ю Бонні:

"Як квіти стають ароматніші від сонця і роси, так і цей світ стає яскравішим завдяки таким людям, як ти"

У 1997 році сорочка Бонні, продірявлена кулями, була продана з аукціону в одному з невадських казино за 85 тисяч доларів (найбільша сума, викрадена бандою, становила 4 тисячі).


"Ныне Бонни и Клайд - знаменитый дуэт,
Все газеты о них трубят.
После их "работы" свидетелей нет,
Остается лишь смерти смрад.
Но немало звучит о них лживых слов,
И жестоки они не так.
Ненавидят они стукачей и лжецов,
А закон – их смертельный враг"

"Пусть от болей сердечных страдаете вы,
А дряхлеющих смерть унесет.
Но с несчастьями Бонни и Клайда судьбы
Не сравнить ваших мелких невзгод!
День наступит,и лягут на вечный сон
В нескорбеющей рыхлой земле.
И вздохнут с облегченьем страна и закон,
Их отправив в небытие."

Автор - Бонни Паркер

Зараз ви читаєте новину «Бонні приваблювала кримінальна романтика, а Клайда - жага помсти системі - 80 років з дня смерті грабіжників-романтиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі