четвер, 21 грудня 2023 12:15

Більше 50 вистав і зіркова трупа: у Києві відкрили театр на лівому березі

Більше 50 вистав і зіркова трупа: у Києві відкрили театр на лівому березі
Театр офіційно відкриля 21 грудня 1990-го виставою "Я завжди твоя наречена". https://drama-comedy.kiev.ua

У Києві 21 грудня 1990-го виставою "Я завжди твоя наречена" за Отаром Іоселіані відбулося офіційне відкриття приміщення театру на лівому березі Дніпра.

Перший збір трупи театру відбувся 1978-го. Багато років театр не мав власного приміщення. Перша прем'єра – вистава "Высшая точка – любовь"Фєдєньова — відбулась 21 квітня 1979-го у приміщенні теперішньої Хоральної синагоги Бродського. При цьому актори працювали ще й монтувальниками сцени та електриками. У травні 1982-го міська влада передала молодому театрові будівлю кінотеатру "Космос" на лівобережному масиві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили товариство "Просвіта". Там працювала Леся Українка

Спочатку у його стінах було створено "Театр у фойє" – першу малу сцену у тогочасному Києві і в Україні. Перебудоване приміщення стало першим театром на київському лівобережжі, а також першим театром у Києві за повоєнні роки.

Сьогодні Театр на лівому березі — це більше 50 вистав у репертуарі, щільний графік прем`єр, зіркова трупа найкращих акторів країни. Театр гастролював у в українських містах та за кордоном, брали участь у різноманітних міжнародних театральних фестивалях. Театр працює двома мовами — російською і українською.

Львівський театр опери і балету відкрили 21 вересня 1940-го. До цього називався Великий міський театр. Архітектор Зигмунт Ґорголевський будівництво театру розпочав у червні 1897-го. Особисто керував будівництвом та контролював виконання всіх робіт, пов'язаних з обстановкою та художнім оздобленням. Русло річки Пелтва опечатали та замурували.

Зараз ви читаєте новину «Більше 50 вистав і зіркова трупа: у Києві відкрили театр на лівому березі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі