пʼятниця, 27 липня 2018 23:13

Біля замку розкопали комору ХІХ століття

Біля замку розкопали комору ХІХ століття
У Тернополі знайшли залишки давньої будівлі. Фото: 0352.ua

Біля Тернопільського замку знайшли господарське приміщення XIX століття.

"Вперше за всю історію Тернополя на високому рівні в місті тривають комплексні археологічні дослідження. Цьогоріч ми сконцентрувалися на призамковій території, а попереднього року віднайшли 15 розкопок. Пошуки проводитимемо до 12 серпня. Вже вдалося відкопати мощення 19 століття, а основне завдання – відшукати фундаменти мурів або фортифікаційної системи у дворі Тернопільського замку", - розповів заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, повідомляє 0352.ua.

Нещодавно біля стін замку археологи знайшли казан.

"Півтора тижні в нас була інтрига про те, що це ж за мощення. Зараз ми впевнені, що це ніщо інше, як господарське приміщення. І очевидно, що воно було ще і заглиблене, адже цегла в перемішку закинута в землю і це тягнеться приблизно чотири метри на північ. Одна із версій походження мощення – це підлога в складському приміщенні, у якому засипали пісок десь до сантиметра та виклали на ньому цеглу. Наші здогадки виявилися істинними. Підтвердженням цього варіанту є співпадіння з інформацією наявною в архітектора-реставратора. Адже збереглася фотографія часів Другої світової війни, на якій видно дерев'яні господарські приміщення, що примикали до нового замкового палацу. Окрім цього, ми віднайшли казан. Від якого в сторону пологового будинку півтора метра під низом мали би бути укріплення ХVІ століття. Завтра і весь наступний тиждень ми перевірятимемо оцю гіпотезу. Скоріш за все вона підтвердиться, адже деякі натяки ми вже знайшли", – зазначає директор ДП "Подільська археологія" Богдан Строцень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі міста знайшли сліди давнього поселення

Розкопки проводить експедиція науково-дослідного центру "Охоронна археологічна служба України" та історичного факультету ТНПУ.

У Тернополі на території замку виявили кераміку та побутові речі трипільської та черняхівської культури. Знахідка здивувала вчених, бо свої поселення люди кам'яної доби зазвичай влаштовували у долинах та на берегах річок. Замок у Тернополі розташований на узвишші.

Зараз ви читаєте новину «Біля замку розкопали комору ХІХ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі