вівторок, 24 серпня 2021 01:13

Біля Одеси виявили нові розстрільні ями

Біля Одеси виявили нові розстрільні ями
На місці розстрілів тривають розкопки. Фото: istpravda.com.ua

Біля Одеси виявили нові розстрільні ями з кістками жертв масових репресій 1937-1941 років

"На 6-му кілометрі Овідіопольського шосе (колишній спецоб'єкт НКВД) знайдено 29 розстрільних ям на всій північно-західній частині ділянки. Крім місць, де знаходяться кабелі електропостачання. Майже у кожній ямі - нашарування людських останків", - написав історик у Facebook.

Після цього пошукова команда перейшла до південно-західного сектору. Там виявили кабелі, які ускладнюють роботу пошуковцям.

Бабіч каже, що розстрільні ями можуть бути на території сусідньої військової частини.

"Це підтверджено показаннями та місцезнаходженням відкритих шурфів", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Череп, кістки, взуття, монети 1930-х: біля Одеси знайшли сліди масових убивств

Пошукова група лише виявляє місця поховань. До розкопок та ексгумацій приступлять за рішенням суду судові медики та інші спеціалісти в присутності співробітників поліції та прокуратури.

Георадарне дослідження місця масових поховань жертв комуністичних репресій на 6 км Овідіопольського шосе біля аеропорту Одеси почало давати результати. На цій ділянці в 1930-1940 роках функціонував спецоб'єкт НКВД, де проводили масові страти. Влада міста хоче перемістити сюди гаражні кооперативи.

Наприкінці липня на місці поховання жертв комуністичних репресій почали будівництво. Сюди завезли екскаватор і асфальтоукладальник, під'їхали вантажівки з бітумом, поставили вагон "Муніципальної варти" з біотуалетами й викосили траву на місці можливого поховання. Роботи не погоджували з міжвідомчою робочою групою з питань увічнення пам'яті жертв війни й політичних репресій. Члени групи наполягали на чіткому плануванні розкопок із призначенням відповідальних і звітами про роботу.

Зараз ви читаєте новину «Біля Одеси виявили нові розстрільні ями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі