неділя, 08 жовтня 2017 22:05

Безруке тіло Че Ґевари спецагенти закопали у лісосмузі

Безруке тіло Че Ґевари спецагенти закопали у лісосмузі
Че Гевара. Фото: Вікіпедія

8 жовтня 1967 року болівійськими спецзагонами поранено і взято в полон аргентинського революціонера Ернесто Че Гевару. Наступного дня 39-річний активний учасник революції на Кубі, партизанських воєн в Конго і Болівії був розстріляний.

Ернесто Рафаель Ґевара Лінч де ла Серна – повне ім'я Че Ґевари – народився в сім"ї архітектора в аргентинському місті Росаріо. У 2 роки переносить тяжку форму бронхіальної астми. Усе життя приймає ліки. Вивчається на хірурга в університеті Буенос-Айреса і працює лікарем у Мексиці. Багато подорожує країнами Латинської Америки. У 27 років знайомиться з братами Кастро, які розробляють план повалення диктатури президента Куби. Долучається до їхньої організації. Вони йому дають прізвисько Че, бо часто вживає вигук "че" – "ну", "гей ти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Че Гевара на найвідомішому фото стоїть під пальмою

Після перемоги революції 1959-го Че Ґевара стає громадянином Куби. Вважається другою людиною в уряді після Фіделя Кастро. Одружується, має п'ятеро дітей. Відмовляється від кубинського громадянства і їде в Республіку Конго, де триває громадянська війна. Звідти – у Болівію, очолює партизанський загін. Президент країни звертається по допомогу до США. Агенти ЦРУ отримують інформацію про місце перебування Че від підкуплених місцевих жителів.

Його утримують у школі. Агент ЦРУ Родріґес згадував: "Ми мали надію, що його лишать живим. Але з болівійського штабу надійшла зашифрована телеграма з текстом "500–600". 500 означало "Че Ґевара", а 600 – "мертвий". Я мусив підкоритися".

Виконати вирок проситься сержант Маріо Теран. Хоче відомстити за загибель своїх друзів у сутичці з партизанами. Випускає автоматну чергу з дев'яти куль. Руки відрізають, щоб відбитками пальців довести знищення Че Ґевари. Тіло закопують у лісосмузі. Через 30 років Че перепоховають із військовими почестями на Кубі у мавзолеї.

Зараз ви читаєте новину «Безруке тіло Че Ґевари спецагенти закопали у лісосмузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі