четвер, 17 грудня 2020 13:01

Археологічні знахідки пролили світло на стосунки християн та юдеїв

Археологічні знахідки пролили світло на стосунки християн та юдеїв
В Ізраїлі археологи знайшли тисячі каганців із християнськими та юдейськими символами Фото: facebook.com/AntiquitiesEN/

Ізраїльські археологи знайшли 1,7 тис. каганців із християнськими та єврейськими символами неподалік селища Бейт-Натіфф, району міста Бейт-Шемеш.

За словами вчених, знахідки доводять, що 1,9 тис. років тому християни проживали та процвітали в регіоні поруч з ізраїльтянами, про що писав давній історик Йосип Флафій. Раніше щодо цього знаходили мало свідчень, інформує Christian Headlines.

"Фігурки та мотиви на каганцях із Бейт-Наттіф розповідають історію Юдейських пагорбів у період після повстання Шимона Бар-Кохби. У цей період також почало зароджуватися християнство, і на деяких олійних лампах з Бейт-Наттіф містяться рибні мотиви - один із символів християнства. Отже, безліч різноманітних світильників і статуеток доводять, що місцеве населення являло собою поєднання язичників, християн та євреїв", - зазначили фахівці.

Знахідки також підтверджують достовірність деяких історичних звітів Флафія, хоча його й критикують за розповіді про чудеса, здійснені Ісусом Христом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виноград і пальма - знайшли монету, створену повстанцями Бар-Кохби 1,9 тис. років тому

Нещодавно археологи з університету Хайфи знайшли скарби з підробленими давньоєгипетськими срібними зливками у давніх містах Бейт-Шеан та Мегіддо на півночі Ізраїлю. Знахідки датували XII ст. до н.е.

За словами вчених, загалом у 8 з 35 скарбів з Ханаану виявили покриті сріблом зливки міді. Усі мали ідентичний зовнішній вигляд зі справжніми дорогоцінними, утім, значно меншу цінність. Припускають, що такі зливки виготовляли з дозволу правителів Єгипту, які контролювали Ханаан у ті часи. Вони намагалися приховати катастрофічну нестачу срібла в державній скарбниці.

Зараз ви читаєте новину «Археологічні знахідки пролили світло на стосунки християн та юдеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі