пʼятниця, 26 жовтня 2012 10:57

Археологи заявляють про знахідку найдавнішого поховання майя
7

Фото: Фото: AP

Археологи на заході Гватемали виявили поховання верховного правителя народу майя, зроблене в період 770-510 рр. до н.е. Як вважають експерти, знахідка є найдавнішою гробницею племені майя з усіх, що на даний момент відомі археологам на території Месоамерики - історико-культурного регіону, який тягнеться приблизно від центру Мексики до Гондурасу і Нікарагуа.

За словами дослідників, в могилі знаходився священик на ім'я K'utz Chman. На думку істориків, він був першим лідером, який ввів елементи, що визначили культуру народу майя: піраміди, різьбу на скульптурах.

"Він був могутнім правителем. Це була людина, яка об'єднала племена ольмеків з цивілізацією майя", - наводить The Daily Mail слова археолога Мігеля Оррего.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці знайшли шоколад, виготовлений 2500 років тому

Людських останків в гробниці знайдено не було. Як вважають фахівці, за дві тисячі років вони повністю зруйнувалися. Тим не менш, в склепі лежали коштовності й рідкісні артефакти: нефритові намиста, горщики, керамічні фігури жінок.

"Наявність подібних артефактів в гробниці говорить нам про те, що він був важливим і потужним релігійним лідером", - припустила археолог Кріста Шибер.

На початку жовтня в Гватемалі була знайдена ще одна гробниця. Археологи під час розкопок виявили останки королеви племені майя Каломте Кабель. Вона стала першою правителькою, яка належить до вищої аристократії, чиє ім'я встановити вдалося. У могилі також знаходилися різні посудини, прикраси, гіпсові зображення правителів, а також самої королеви в юному віці.

Зараз ви читаєте новину «Археологи заявляють про знахідку найдавнішого поховання майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі