вівторок, 05 серпня 2014 14:48

Археологи встановили, де саме починався давньоруський Львів

  На вул. Хмельницького у Львові археологи виявили матеріал княжих часів
На вул. Хмельницького у Львові археологи виявили матеріал княжих часів

Під час здійснення нагляду за земляними роботами на вулиці Б. Хмельницького, 27а у Львові археологи знайшли уламки керамічного посуду давньоруського часу. Йдеться про уламки горщиків та фрагмент стінки амфори, які науковці попередньо датують XIII-XIV століттями.

- В одному з закладених шурфів ми зафіксували рештки двох археологічних об'єктів. Очевидно, один з них був господарського призначення, а інший - житлового. Об'єкти виявили на глибині 4 метри від сучасної поверхні, - розповідає керівник археологічної експедиції молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України Микола Шніцар.

Окрім давньоруського матеріалу, у шурфах на ділянці на вул. Хмельницького 27а археологи виявили рештки дерев'яної каналізації, яку попередньо датовано XVII-XVIII ст. "Це фактично дерев'яний жолоб, накритий зверху кришкою. Верхню частину цією каналізаційної конструкції ми мали нагоду добре дослідити на протяжності восьми метрів", - розповів Микола Шніцар.

За словами директора "Рятівної археологічної служби" Олега Осаульчука, цьогорічні знахідки черговий раз підтверджують, що давньоруський Львів розпочинався саме на території між сучасними вулицею Б.Хмельницького та проспектом В.Чорновола (колишнє русло Полтви), на північ від площі Я.Осмомисла та вул. Торгової.

Зараз ви читаєте новину «Археологи встановили, де саме починався давньоруський Львів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі