четвер, 30 березня 2017 09:26

Американець вистрілив в президента, щоб вразити актрису

Американець вистрілив в президента, щоб вразити актрису
Замах на життя президента США. Фото: Вікіпедія

30 березня 1981 року американець Джон Хінклі здійснив замах на президента США Рональда Рейгана, коли той виходив з вашингтонського готелю Hilton. За два тижні до цього Рейган лише вступив на посаду президента.

Рональд Рейган вийшов з готелю Hilton у Вашингтоні, щоб сісти в лімузин. 25-річний Джон Хінклі стояв серед репортерів. Він вистрілив шість разів у президента, поранивши його в груди. Він поранив та вбив трьох його супроводжуючих - прес-секретаря, тілоохоронця і поліцейського. Поранений у ліву легеню, 70-річний Рейган був доставлений у лікарню. Президент самостійно зайшов у палату і навіть жартував із хірургами, які готували його до тригодинної операції: "Сподіваюсь, ви всі республіканці".

Читайте також: Чоловік з ножем готував замах на президента

Джон Хінклі був заарештований на місці злочину. Свій вчинок пояснив тим, що хотів справити враження на актрису Джоді Фостер, яка зіграла в фільмі "Таксист". Він був одержимий нею та переслідував жінку. У стрічці головний герой намагається вбити сенатора. Хінклі в 1982 році був визнаний психічно хворим і неосудним.

Рейган повернувся до роботи вже 11 квітня. Його прес-секретар Джеймс Бреді отримав поранення голови, зазнав пошкодження мозку і до кінця життя змушений був користуватися візком.

У липні 2016 року Джона Хінклі звільнили із психлікарні, у якій він провів 35 років. Суд постановив, що 61-річний Хінклі не становить загрози ані громадськості, ані собі. Після звільнення йому заборонено спілкуватися з пресою чи подорожувати далі, ніж за 30 кілометрів від дому. Він також буде зобов'язаний працювати три дні на тиждень і відвідувати психіатра двічі на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Американець вистрілив в президента, щоб вразити актрису». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі