субота, 06 лютого 2021 10:26

Алкоголь від британців, бейсболки від американців - як обживалися на антарктичній станції українські вчені
13

1-а група українських науковців, що прибула на станцію у листопаді 1995 року, разом з британськими полярниками
Фото: life.pravda.com.ua
Остання команда британських полярників разом з групою перших українців, що прибули на станцію в листопаді 1995 року, святкують Різдво. Всі намагаються зазнімкувати «крісмас пудинг» – палаючу алкогольну страву, приготовану британським кухарем. Фото з архіву Романа Братчика
Офіс радиста на станції. Передова група 1 УАЕ (4 науковці прибули на станцію в листопаді 1995-го) зустрічає Різдво разом з британцями. Фото з архіву Романа Братчика
6 лютого 1996-го біля станції "Фарадей" в Антарктиді, поряд з британським, підняли український прапор
Антарктичне літо 1996 року. Роман Братчик, Віктор Павлик, Павло Крушеницький на острові Барселот. Берці, жилети виготовлено в Україні, бейсболки – подарунок американських колег зі станції «Палмер». Фото з архіву Романа Братчика

До 25-річчя Української антарктичної станції "Академік Вернадський" опублікували архівні фото з Першої української антарктичної експедиції.

Велика Британія безкоштовно передала Україні свою антарктичну станцію "Фарадей". Та 6 лютого 1996 року, коли англійські колеги попрощалися перед відправленням на "велику землю", останній бейзкомандер "Фарадея" Данкан Хейг жартома зажадав символічної плати за станцію. Мовляв, така прикмета, пише Експедиція ХХІ.

"Я дістав з кишені один фунт і віддав Хейгу. Той вмить побіг до майстерні, вхопив інструменти і тут же "вмурував" монету в дерев'яну стільницю бару "Фарадей", – згадує керівник 1 УАЕ, геофізик Геннадій Міліневський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентував кліп до 25-річчя станції "Академік Вернадський"

Свою назву станція отримала з ініціативи першого керівника Українського антарктичного центру, академіка Петра Гожика. Він запропонував дати українській науковій антарктичній базі ім'я першого очільника Української Академії наук 1918 року, засновника вчення про біосферу та ноосферу Володимира Вернадського. Цю назву затвердили 18 грудня 1995-го.

Британську антарктичну станцію "Фарадей" передали 6 лютого 1996-го українським полярникам. Це був жест доброї волі уряду Великої Британії. На її базі створили українську станцію "Академік Вернадський". Завдяки цьому Україна увыйшла до числа 29 країн, які мають право голосу та вето при ухваленні міжнародних рішень щодо Антарктиди.

Наукову базу на Аргентинських островах (Західна Антарктика) британці заснували під час експедиції на Землю Греяма 1934-го. Як постійно діюча метеорологічна обсерваторія база почала працювати через 13 років. Згодом станцію перенесли з острова Вінтер на мис Марина острова Галіндез. Станція була названа базою F, пізніше - "Фарадей", на честь вченого.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголь від британців, бейсболки від американців - як обживалися на антарктичній станції українські вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі