субота, 10 березня 2018 04:21

Александр Белл назвав свій винахід "видима мова"

Александр Белл назвав свій винахід "видима мова"
Александр Грехем Белл. Фото: Вікіпедія

10 березня 1876 року американський винахідник Александр Грехем Белл вперше зумів додзвонитись по телефонному апаратові до свого помічника Томаса Уотсона, котрий знаходився у сусідній кімнаті. Перші слова по телефону були такими: "Містер Уотсон, зайдіть до мене, ви мені потрібні".

За три дні до цього інженер і винахідник Белл отримав патент US#174,465 на апарат для передачі звуків на відстані під назвою "вдосконалена модель телеграфу". З цього моменту у людства з'явився телефон. Белл зумів перетворити звуковий сигнал в аналоговий електричний, а потім передавати його на певну відстань і знову перетворювати в звуковий сигнал - мову. Тоді ж було створено і перший пристрій, яке складалося з невеликої мембрани і сигнального ріжка для посилення звуку і представляв собою трубку, де одночасно перебували і передавач і приймач. У ньому не було батареї, тому за рахунок електричного сигналу люди могли спілкуватися лише на невеликій відстані. Але саме воно і стало родоначальником всіх телефонних апаратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щомиті у світі продають дві ляльки Барбі

У тому ж році телефон Белла був продемонстрований відвідувачам Всесвітньої виставки в Філадельфії. Апарат, виставлений під девізом "Видима мова" незабаром отримав назву "телефон". Воно було похідним від грецьких слів: "теле" ("далеко") і "фоно" ("звук"). Винахід Белла став сенсацією виставки після того, як її почесний гість, бразильський король дон Педро II, взяв трубку і, почувши голос винахідника, що знаходився в іншому кінці кімнати, впустив її від здивування з вигуком: "Боже мій, вона говорить!". Успіху новинки у публіки ніскільки не заважало те, що перший телефон працював з жахливим спотворенням звуку, а розмовляти з його допомогою можна було на відстані не більше 250 м.

4 березня 1877-го американський винахідник Еміль Берлінер (1851–1929) створив мікрофон. За основу взяв пристрій, який за рік до цього сконструював Александер Белл (1847–1922). Той використовував для передачі звуку кислоту, Берлінер – вугілля. Налагодив у своєму будинку телефонну лінію між власним ­кабінетом і домогосподаркою. Белл подав до суду. Пізніше викупив у конкурента патент.

Зараз ви читаєте новину «Александр Белл назвав свій винахід "видима мова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі