середа, 13 квітня 2016 17:06

Як в Радянському Союзі з'явилась рок-музика

Як  в Радянському Союзі з'явилась рок-музика

62 роки тому Білл Хейлі записав сингл "Rock Around The Clock", але правильніше навіть казати 12 квітня. Пісня дуже швидко стала популярною і розлетілася далеко за межі США, ставши знаковою для ери рок-н-ролу.

Середина 20-го століття ознаменувалася численними молодіжними рухами, розповсюдженням університетської освіти та ,звісно, виникненням рок-музики. Раніше невідомий звук прийшовся до смаку слухачам, а імена учасників "Beatles", "Rolling Stones", Элвіса Преслі та Білла Хейлі назавжди увійшли в історію музики. Символічним показником освіченості для молодої людини середини 20-го ст. є кількість музичних пластинок.

Втім, глобальний музичний процес обійшов Радянський Союз. Західна рок-н-рольна музика отримала тавро "буржуазної" та стала еталоном ворожої американської культури.

В Радянському Союзі зародження рок-музики відбувалося надзвичайно повільно, а радянські виконавці лише наслідували манери західних , тому довгий час рок-музика існувала поруч з естрадною.

Постійний контроль над творчістю виконавців довгий час обмежував гурти в радіо-ефірах та концертах. Однак, музичні гурти рок-спрямування існували і навіть збирали "квартирники", які розцінювалися владою, як незаконний спосіб отримання доходів.

Перший офіційний рок-фестиваль пройшов у 1980 році в Тбілісі, де перше місце отримав гурт "Машина времени". Ймовірно, керівництво не хотіло остаточно псувати імідж Радянського Союзу перед Олімпіадою в Москві.

Остаточний вихід рок-музики з підпілля стався лише в роки "Перебудови", а концерт гурту "КИНО" 24 червня 1990 року свідчив про "офіціалізацію" рок-музики вже в майже неіснуючому Радянському Союзі.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Як в Радянському Союзі з'явилась рок-музика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua