неділя, 25 грудня 2022 11:36

"Я припиняю свою діяльність на посту президента СРСР": Горбачов заявив про відставку

"Я припиняю свою діяльність на посту президента СРСР": Горбачов заявив про відставку
Президент СРСР Михайло Горбачов отримав президентську пенсію, дачу, автотранспорт і охоронудержавним коштом, приміщення для іменного фонду. Фото: ТАСС/Юрий Лизунов

Президент СРСР Михайло Горбачов 25 грудня 1991-го виступив на центральному телебаченні СРСР. Сказав, що полишає свою посаду. Радянський Союз після майже 70 років припинив своє існування.

За чотири дні до цього 11 колишніх радянських республік створили СНД. Фактично Радянський Союз вже тоді припинив існування. Розпад привів до незалежності 15 республік. У прощальній промові Горбачов сказав, що нещодавнє створення СНД стало основним мотивом відставки. Він додав, що стурбований, що люди в країні перестають бути громадянами великої держави і їм може бути важко впоратися з наслідками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ядерна зброя: знищили останню ракетну шахту в Україні

"Через ситуацію, що склалася з утворенням Співдружності Незалежних Держав, я припиняю свою діяльність на посту президента СРСР. Ухвалюю це рішення з принципових міркувань. Я твердо виступав за самостійність, незалежність народів, за суверенітет республік. Але водночас і за збереження союзної держави, цілісності країни. Події пішли іншим шляхом. Запанувала лінія на розчленування країни і роз'єднання держави, з чим я погодитися не можу", – каже Михайло Горбачов.

О 19:38 з флагштока Кремлівського палацу в Москві спустили державний прапор Радянського Союзу і підняли державний прапор Російської Федерації. Після телевізійного виступу Михайло Горбачов дав коротке інтерв'ю і повернувся до свого кабінету в Кремлі, щоб передати ядерні шифри президенту Російської Федерації Борису Єльцину.

15 січня 1986 року в радянських газетах опублікували заяву генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова про програму поетапної ліквідації до 2000-го всіх видів ядерних озброєнь. За 2 тижні до того він зустрівся з президентам США Рональдом Рейґаном в столиці Ісландії Рейк'явіку для обговорення скорочення ядерних озброєнь. Домовитися їм не вдалося, але авторитет Горбачова виріс.

Зараз ви читаєте новину «"Я припиняю свою діяльність на посту президента СРСР": Горбачов заявив про відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі