вівторок, 21 липня 2015 17:10

"Я не люблю малювати людей зі зброєю, але доводиться" - художник Юрко Журавель
2

Фото: Facebоok.com

"Українці! Може досить виховувати рабів-пораженців. Мене, особисто, дістало замовчування наших перемог - Конотопської , Оршанської, Дорогочинської, Грюнвальдської та багатьох інших", - написав на своїй сторінці у Facebook художник і музикант Юрко Журавель.

Ідея календаря "Битви за землю рідну" з'явилася у Юрка в вересні минулого року. "Тоді цементна компанія Дікергоф замовила мені календар, в який вставила портрети відомих українців. Назвали його -"Міць перевірена часом". Цього року я вирішив малювати сам", - розповів Юрко Gazeta.ua

"Надихнула мене на створення календаря війна. Якось незвично це виглядає. Я ненавиджу війну. І не люблю малювати людей зі зброєю. Але зараз доводиться. Іншого виходу для себе не бачу. Я ж українець. А на моїй земля ворог, - розповідає Юрко Журавель. - Знаючи, що я нащадок Костянтина Острозького я перемагатиму впевненіше, а якщо треба, загину стоячи, як предки гинули за рідну землю."

"Зараз малюю серпневий Танненберг, що завершив Грюнвальдську перемогу. На черзі перемога Данила Галицького над тевтонцями під Дорогочином (березень). Ще будуть Сині води (грудень). Битви під Крутами (січень) та Донецький аеропорт (лютий), які поразками не вважаю", - каже художник.

Для роботи над проектом Юрко залучає істориків і реконструторів: "Я не знавець історії, тому залучаю до співпраці реконструкторів, консультантів та істориків. Вони й допомагають з вибором битв. Найбільшою цінністю є битви, які століттями замовчувались і СРСР і Російською імперією. Такі як битва під Оршею, Конотопом або походи Сагайдачного. Це просто взірець тактичного таланту та бойового мистецтва."

За словами Юрка, про поразки говорила радянська пропаганда. Вона ж нав'язувала і свої стереотипи. "Не дарма в кожному селі стоїть Богдан Хмельницький - любіть свого гетьмана, тільки того, якого ми вам радимо. Любіть Шевченка а не Франка. Любіть сум і журбу , а не бойовий гопак. Любіть сало, горілку і шаровари, а не лицарські лати і шляхетність," - говорить Журавель.

Вихід календаря заплановано на серпень.

Зараз ви читаєте новину «"Я не люблю малювати людей зі зброєю, але доводиться" - художник Юрко Журавель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі